X

”Ciocurile” din călcâi: De ce apar și cum pot tratate

Osteofitele reprezintă acea modificare patologică manifestată prin proliferarea anormală a țesutului osos, în apropierea unei articulații. Acestea se mai numesc și ciocuri osoase sau pinteni osoși.

Osteofitele pot apărea la nivelul oricărei articulații, de la cele de la nivelul corpurilor vertebrale, până la călcâi. Apariția unui pinten sau osteofit la un anumit nivel nu exclude și apariția altuia, așa că această predispoziție trebuie investigată oriunde apare o suferință dureroasă în apropierea unei structuri articulare.

Ce sunt osteofitele?

Osteofitele sunt formațiuni osoase (excrescențe) care se dezvoltă pe oasele din anumite zone sau în jurul articulațiilor. Acestea se formează adesea lângă articulațiile afectate de artroză, o boală care face ca articulațiile să devină rigide și dureroase. Osteofitele pot să crească sau să se dezvolte pe orice os, dar cel mai adesea apar în zona cefei, la nivelul coloanei cervicale, umărului, genunchiului, părții inferioare a spatelui (regiunea coloanei lombare), degetelor (în special a degetului mare de la picior), piciorului sau călcâiului, articulația șoldului, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Remediul picioarelor obosite și cu bătături: Are rezultate uimitoare

Cauzele apariției osteofitelor

Osteofitele tind să se formeze atunci când articulațiile au fost afectate de o formă de artrită. Osteoartrita (artroza) deteriorează cartilajul, acel țesut alb, dur și flexibil care acoperă oasele și permite articulațiilor să se miște cu ușurință. Cel mai adesea, artroza se dezvoltă la genunchi, șolduri, coloană vertebrală, articulațiile mici ale mâinilor și la baza degetului mare de la picior.

Pe măsură ce articulațiile sunt din ce în ce mai deteriorate, noi oase se pot forma în jurul articulațiilor. Aceste excrescențe osoase se numesc osteofite. De asemenea, osteofitele se pot forma și în oasele care alcătuiesc coloana vertebrală, ca rezultat al spondilitei anchilozante.

Atât osteofitele, cât și entezofitele sunt proiecții pe un os în care a crescut țesut osos în exces, de obicei ca reacție la un proces artritic în curs. Osul produce țesut în exces ca o modalitate de a încerca să normalizeze un dezechilibru de forțe la nivelul unei articulații.

Simptomele generate de osteofite

Osteofitele nu dau întotdeauna simptome, dar pot crea probleme dacă:

Pinteni calcaneeni

Pintenii calcaneeni înseamnă excrescențe apărute pe osul călcâiului. Pintenii călcâiului apar atunci când depozitele de calciu se acumulează pe partea inferioară a osului călcâiului, proces care are loc de obicei pe o perioadă de mai multe luni. Pintenii calcaneeni sunt adesea cauzați de suprasolicitarea capetelor mușchilor și ligamentelor piciorului, întinderea fasciei plantare și ruperea repetată a membranei care acoperă osul călcâiului.

Atât în sindromul pintenului călcâiului, cât și în fasciita plantară, cauza durerii nu este, de obicei, instalarea excrescenței osoase în sine, ci fascia plantară lezată. În majoritatea cazurilor, pintenul călcâiului este pur și simplu o constatare incidentală la radiografia de picior, iar durerea este cauzată de fasciita plantară.

Pintenii calcaneeni pot fi localizați în partea din spate a călcâiului (pintenul dorsal al călcâiului) sau sub talpă (pintenul călcâiului plantar). Apariția acestuia generează următoarele simptome:

Odată apăruți, acești pinteni calcaneeni au o evoluție ireversibilă. Dacă nu sunt îndepărtați chirurgical, nu vor dispărea niciodată. În timp ce câteva minute de mers pe jos pot ajuta la reducerea temporară a senzațiilor imediate de durere la călcâi, orice încercare de a alerga pe o distanță mai mare poate provoca dureri grave.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care au grijă de picioarele tale: Reduc durerile și umflarea acestora

Tratament pinteni calcaneeni

Pentru ameliorarea durerilor acuze de pintenii calcaneeni, care afectează puternic viața pacientului, limitând mișcarea, practicarea sportului și deplasările curente, există o serie de tratamente comune, nechirurgicale:

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro