Cu rădăcini în bucătăria ucraineană și cunoscută ca borș ucrainean de sfeclă roșie, ciorba de sfeclă roșie are o aromă inconfundabilă și este un deliciu culinar îmbogățit că o mulțime de nutrienți importanți pentru organism.
Află în continuare cum poți prepara ciorbă de sfeclă roșie după rețeta tradițională și descoperă beneficiile uimitoare ale sfeclei roșii pentru sănătate!
CITEȘTE ȘI: Sucul de sfeclă roșie acționează eficient pentru a vindeca bolile din organismul nostru – Exquis
Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă plină de savoare
Ingrediente:
- 1 ceapă mare;
- 1 morcov;
- 1 felie de țelină;
- 1 rădăcină de pătrunjel sau de păstârnac;
- 1 fir de praz;
- 1 ardei gras;
- 3 cartofi medii;
- 1 sfeclă roșie mare;
- 2 legături de ștevie, lobodă sau urzici;
- 250 ml de suc de roșii;
- 350-400 ml de borș;
- sare, piper și cimbru uscat, după gust;
- leuștean sau pătrunjel proaspăt, pentru servire;
- 3 litri de apă;
- smântână și ou bătut, pentru dres ciorba (opțional).
Ciorbă de sfeclă roșie: o rețetă plină de savoare
Mod de preparare:
Prepararea ciorbei de sfeclă roșie începe cu pregătirea ingredientelor. Curăță ceapa, morcovul, ardeiul și rădăcina de pătrunjel, apoi taie-le cuburi.
De asemenea, curăță cartofii și sfecla roșie, apoi taie-le și pe acestea în cuburi.
Pentru a se potrivi cel mai bine în ciorbă, sfecla roșie trebuie tăiată în cuburi de dimensiuni medii.
Pentru această rețetă noi am ales frunze de lobodă, așa că le vom toca mărunt și pe acestea, alături de pătrunjel, pe care-l vom toca fin.
Acum că toate ingredientele sunt pregătite, pune uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și călește legumele pentru aproximativ 5 minute, până când se înmoaie.
Adaugă apoi în oală 3 litri de apă, alături de cartofii și sfecla roșie tăiate cuburi.
Asezonează ciorba de sfeclă roșie cu sare, piper și cimbru uscat, după gust, apoi lasă legumele să fiarbă pentru 20-30 de minute, până când au fiert suficient.
Potrivește apoi gustul ciorbei de sare și adaugă în oală frunzele de lobodă tocate mărunt, împreună cu sucul de roșii făcut în casă și borșul încălzit în prealabil.
Lasă ciorba de sfeclă roșie să mai fiarbă pentru aproximativ 10 minute la foc mic, apoi stinge focul și presară pătrunjel sau leuștean proaspăt, tocat mărunt.
Servește borșul de sfeclă roșie alături de ceapă verde și mămăligă, așa cum este el servit în mod tradițional!
Comentarii: