SANATATE

Ciuperca care trăiește în organismul uman: Când ajunge să se înmulțească și să se transforme în infecție

Foto: Pinterest.com

Candida albicans este o ciupercă microscopică ce trăiește în mod natural în corp. În acest articol, ne îndreptăm atentia asupra modului în care se transmite Candida și asupra afecțiunilor pe care le cauzează atunci cand are loc înmulțirea exagerată a acestor fungi în corpul uman.

Candida albicans face parte din microflora noastră naturală, cu alte cuvinte se numără printre microorganismele care trăiesc în și pe corpul nostru. Candida este o ciupercă microscopică și se găsește în tractul gastrointestinal, în gură și în vagin.

Există mai multe specii de Candida

Trebuie precizat că există și unele specii de Candida care nu fac parte din familia „albicans”, precum Candida glabrata, Candida krusei, Candida dubliniensis, Candida parapsilosis și Candida tropicalis care se găsesc la persoanele infectate cu acești fungi, însă chiar și așa, Candida albicans rămâne un agent infecțios major, potrivit doc.ro.

Ce este candidoza?

În mare parte a timpului, Candida albicans nu provoacă niciun fel de probleme, însă uneori este posibil să se înmulțească în exces și să apară, astfel, infecții fungice în organism. Infecția fungică provocată de Candida albicans se numește candidoză și, în funcție de zona unde această ciupercă se poate înmulți peste măsură, există mai multe tipuri, cele mai cunoscute fiind candidoza vaginală și candidoza bucală.

CITEȘTE ȘI: Apa de mare, izvor de sănătate: Vindecă rinita cronică şi candida genitală

Cum se transmite Candida albicans?

Cum spuneam, Candida albicans este o ciupercă patogenă care există ca agent inofensiv în tractul gastrointestinal și aparatul genito-urinar la aproape 70% dintre oameni. Deși la prima vedere Candida pare oarecum inofensivă, este un patogen oportunist, mai ales în cazul pacienților cu sistemul imunitar compromis, în cazul indivizilor slabi din punct de vedere imunologic ori chiar în cazul persoanelor sănătoase.

Experții spun că aproximativ 75% dintre femei suferă din cauza unei infecții cu Candida cel puțin o dată în viață. Așadar, candidoza apare din înmulțirea excesivă a acestei ciuperci în propriul corp sau se poate transmite de la o persoană la alta prin contact sexual sau de la mamă la copil în timpul nașterii. Deși este transmisă și prin actul sexual, candidoza nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, deoarece apare și la persoanele care nu sunt active sexual.

Ce afecțiuni poate cauza Candida?

Infecția cauzată de Candida albicans este cunoscută sub denumirea de candidoză. Această afecțiune poate fi clasificată în două categorii, în funcție de severitate.

Infecțiile mucoaselor

În prima categorie intră infecțiile mucoaselor, iar cele mai cunoscute sunt infecțiile fungice care sunt caracterizate de pete albe pe membranele infectate (de exemplu, candidoza bucală, când apar pete albe pe limbă și mucoasa cavității orale).

Aceste infecții fungice, însă, afectează în general celulele epiteliale gastrointestinale, cele din zona vaginală sau mucoasa orofaringiană. Mai mult, candidoza vulvo-vaginală este destul de frecventă în rândul femeilor, iar unele dintre paciente se confruntă cu episoade repetate ale acestei infecții.

Alte infecții

Din a doua categorie fac parte alte tipuri de infecții cu Candida. Aparent inofensivă, Candida poate cauza infecții sistemice, care pun viața în pericol, în cazul pacienților care sunt deja grav bolnavi și la care rata de mortalitate este de aproape 30%, spun cercetătorii.

Infecțiile sistemice cu Candida sunt frecvente la indivizii cu sistemul imunitar compromis, inclusiv la pacienții infectați cu HIV, la persoanele care au avut un transplant de organe, la pacienții care fac chimioterapie și la sugarii care au avut o greutate foarte mică la naștere.

Cele mai comune tipuri de infecție cu Candida

Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente infecții cauzate de Candida:

Infecția fungică de tract urinar

Speciile de Candida sunt cea mai frecventă cauză a acestor tipuri de infecții urinare, care au loc în porțiunea inferioară a tractului urinar.

Infecția fungică genitală

Candida albicans este cea mai frecventă cauză a infecțiilor din sfera genitală, mai ales când are loc un dezechilibru în microflora din zona intimă, iar nivelul de lactobacili este perturbat; totodată, poți să dezvolți o infecție genitală cu Candida după ce participi la anumite activități sexuale, în special la cele care implică un contact între cavitatea orală și zona genitală.

Speciile de Candida pot infecta, deci, și organele genitale ale bărbaților, cel mai adesea dacă partenera are o infecție vaginală cu Candida (numită candidoza vaginală). În cazul bărbaților, infecția se numește balanită; poate fi asimptomatică sau poate cauza mâncărimi sau o erupție cu senzație de usturime la glandul penisului.

Infecția orală cu Candida (candidoza bucală)

Chiar dacă face parte din microflora gurii, Candida albicans se poate înmulți în exces și poate cauza infecții în cavitatea orală. Infecția însă nu se limitează doar la gură, ci se poate răspândi către amigdale și către zona din spatele gâtului.

Candidoza mucocutanată

Speciile de Candida pot infecta atât pielea, cât și membranele mucoase. De cele mai multe ori, Candida albicans este cauza unei infecții fungice a pielii, însă și alte tipuri de Candida pot cauza acest tip de afecțiune dermatologică (pe zone precum axilele, zona inghinală, pielea dintre degetele de la mâini și de la picioare, colțurile gurii, zona de sub sâni).

CITEȘTE ȘI: Atenție la litiaza urinară – Ce este, cine suferă de așa ceva și cum se tratează

Alte tipuri de infecții cu Candida

Dacă se întâmplă ca această ciupercă să pătrundă în sânge, poate cauza infecții grave, nu doar în fluxul sangvin, ci și la organe:

  • Candidemia este o infecție a sângelui cauzată de speciile Candida.
  • Endocardita este o infecție a stratului interior care căptușește inima – există endocardită fungică, iar Candida albicans poate fi responsabilă de unele cazuri.
  • Endoftalmita – inflamarea interiorului ochiului – poate fi cauzată de infecții fungice, precum cea în care sunt implicate speciile Candida (Candida tropicalis și Candida albicans).
  • Meningita fungică este cauzată de Candida, însă infecția este de cele mai multe ori dobândită în spital.

Cum se tratează infecția cu Candida albicans?

Candidoza se tratează cu medicamente antifungice, care vin sub două forme: orală (sub formă de pastilă sau lichid) și topică, aplicată direct pe zona afectată (sub formă de creme sau unguente). Tratamentul trebuie urmat până la capăt, exact conform instrucțiunilor medicului, chiar dacă simptomele par să se îmbunătățească. Ca remediu adjuvant, pe lângă tratament, pentru a grăbi vindecarea, se va evita consumul de alimente care conțin zahăr și produsele din făină albă (pâine, paste, covrigi etc.).

Comentarii: