SANATATE

”Clei de albine”: Substanța produsă de albine care stimulează sistemul imunitar

closte.com

Propolisul este o substanță produsă de albine, care are numeroase proprietăți benefice, inclusiv în ceea ce privește stimularea imunității.

Propolisul, numit uneori și „clei de albine” este o substanță rășinoasă pe care albinele o produc, amestecând salivă și ceară de albine cu alte substanțe colectate din mugurii copacilor sau de la plante. Propolisul este folosit pe post de material de etanșare, pentru a sigila spațiile deschise nedorite din stup.

Propolisul a fost folosit în medicina tradițională de mii de ani, iar în prezent este utilizat la fabricarea unor drajeuri pentru tuse și pentru calmarea iritației gâtului.

CITEȘTE ȘI: Tinctura de propolis, medicament universal: Care sunt bolile de care te scapă

Ce proprietăți are propolisul

Această substanță lipicioasă, asemănătoare cu ceara, produsă de albine, pare să aibă proprietăți antiinflamatoare, antivirale, antimicrobiene și antifungice. Propolisul conține din abundență aminoacizi, antioxidanți, bioflavonoizi, vitamine, minerale și enzime. Așa că nu este de mirare că propolisul a fost folosit de sute de ani pentru a stimula sistemul imunitar, pentru a trata diverse boli de piele și pentru a trata infecțiile virale, precum herpesul genital, scrie doc.ro.

Dacă te interesează propolisul în calitate de aliat pentru o imunitate la cote maxime, află că acesta se poate găsi sub formă de capsule, tablete, lichid, unguent și sub formă de cremă. Nu uita, înainte de a apela la remediile din propolis, cere mai întâi sfatul unui medic specialist cu competențe în apifitoterapie.

Propolisul, aliat pentru imunitate

Se crede că propolisul de albine are proprietăți antibacteriene și antivirale care au capacitatea de a stimula și de a îmbunătăți sistemul imunitar. De exemplu, în cadrul unui studiu publicat în numărul din august 2010 al revistei „Phytotherapy Research”, oamenii de știință au descoperit că propolisul poate modifica sau regla sistemul imunitar. În timpul acestui studiu, subiecții care au primit propolis au avut niveluri mai ridicate ale unor proteine și ale unor compuși chimici care joacă un rol central în reglarea sistemului imunitar.

Propolisul este un antiseptic natural

Propolisul de albine, cu ingredientele sale active, printre care se numără flavonoizii, acizii fenolici, aminoacizii și vitaminele, a fost folosit ca unguent antiseptic local secole la rând, fiind un remediu pe care îl foloseau și egiptenii, în antichitate. Se presupune că propolisul accelerează procesul de vindecare și repararea țesuturilor rănilor, cum ar fi în cazul tăieturilor, vânătăilor, zgârieturilor și plăgilor nu foarte adânci.
În timpul unui studiu care a fost publicat în 2009 în revista „Wound Repair and Regeneration”, cercetătorii au descoperit că, în cadrul testelor făcute pe animale, o singură aplicare de propolis pe un țesut epitelial a accelerat vindecarea.

Propolisul este bogat în vitamine și minerale

Cercetările efectuate în privința compoziției propolisului arată că acesta îi oferă corpului nostru până la 60 de minerale, inclusiv diferite cantități de calciu, magneziu, fier, zinc, siliciu, potasiu, fosfor, cupru, cobalt, precum și 16 aminoacizi. De asemenea, propolisul conține vitamina A (caroten) și vitaminele B1, B2 și B3. Din acest motiv, propolisul este considerat mult mai bun decât orice tabletă cu multivitamine, care de obicei conține ingrediente similare, dar în forme sintetice (obținute în laborator).

Se spune că propolisul ar mai avea și alte beneficii, care încă nu au fost confirmate de studii științifice, cum ar fi faptul că previne formarea plăcii dentare și faptul că poate trata boli grave, cum ar fi tuberculoza și hepatita.

CITEȘTE ȘI: ”Medicamentul natural” care îți alină durerea de gât, îmbunătățește memoria și întărește imunitatea

Este propolisul sigur de folosit?

Când este administrat oral, în dozele recomandate, propolisul este sigur, în general, însă poate provoca reacții alergice la persoanele care au alergii la produsele de stup. Acestea se pot confrunta cu iritații și ulcere bucale în urma administrării propolisului. Dacă este aplicat pe piele, propolisul este sigur de obicei, mai puțin pentru persoanele alergice la produsele de stup, conifere, plop și salicilați.

Se recomandă ca propolisul să fie evitat în timpul sarcinii și al alăptării, deoarece nu există suficiente studii care să fi demonstrat că este sigur de folosit în aceste perioade. De asemenea, anumite cercetări arată că e indicat ca suferinzii de astm să evite propolisul, deoarece le-ar putea agrava simptomele.

Și persoanele care suferă de tulburări de coagulare a sângelui trebuie să stea departe de acest produs al stupului, deoarece anumite substanțe din propolis pot încetini coagularea sângelui. Din acest motiv, și cei care se pregătesc de o intervenție chirugicală e bine să renunțe la administrarea propolisului cu două săptămâni înainte de operație.

Comentarii: