X

Codimentul care îmbunătățește sănătatea inimii: Este aliat în caz de răceală

Poate că folosești frunzele de dafin de fiecare dată când prepari sarmale, fasole iahnie ori sosuri de roșii, însă te-ai gândit vreodată că acestea pot fi consumate sub formă de ceai, puse în supe sau în smoothie-uri? Iată ce beneficii pentru sănătate au frunzele de dafin și de ce e indicat să le introduci în meniul tău!

Frunzele de dafin, cunoscut și sub denumirea de laur (Laurus nobilis), au o serie de efecte terapeutice pentru sistemul digestiv, pentru aparatul respirator, pentru sănătatea inimii, dar pot fi folosite totodată și pentru ușurarea durerilor menstruale, pentru menținerea părului frumos și sănătos ori pentru ținerea la distanță a insectelor.

În gastronomie, frunzele de dafin sunt mai cunoscute, deoarece se folosesc pentru aromatizarea tocanelor, pentru preparatele umplute (cum ar fi sarmalele), pentru preparatele din pește ori la marinarea cărnii. Frunza de dafin conține 2% ulei esențial, care este bogat în antioxidanți. Dafinul se potrivește bine cu alte arome, cum ar fi busuioc, cardamon, ardei iute, cuișoare, fenicul, ghimbir, usturoi, ceapă, lămâie, portocală, măghiran, oregano, boia de ardei, pătrunjel, piper negru, rozmarin, salvie și cimbru, potrivit doc.ro.

În timpul curei de slăbire, frunzele de dafin pot fi asociate cu scorțișoara, deoarece ambele stimulează ușor metabolismul și ajută la pierderea în greutate. De asemenea, pot reduce nivelul de stres asociat perioadei în care se impune respectarea unui regim de slăbit.

CITEȘTE ȘI: Frunze de dafin arse în cameră: Efect terapeutic surprinzător

Ce beneficii au frunzele de dafin?

Iată care sunt beneficiile utilizării de foi de dafin:

Îmbunătățesc digestia

Frunzele de dafin au un impact puternic asupra sistemului gastrointestinal, având totodată efect diuretic și emetic (antivomitiv). Acestea pot fi folosite în caz de intoxicație, ajutând organismul să elimine substanțele toxice din sistem. Substanțele active din dafin ușurează crampele abdominale, calmează simptomele sindromului de colon iritabil și stimulează digestia. Enzimele unice prezente în aceste frunze ajută la facilitarea digestiei și metabolismului eficient al proteinelor complexe.

Pot ușura afecțiunile respiratorii

Știai că dafinul este un aliat și în caz de răceală? Uleiul esențial de dafin, aplicat direct pe piept și masat ușor, poate ameliora simptomele afecțiunilor aparatului respirator. Se recomandă lăsarea uleiului peste noapte, pentru că acesta va acționa în continuare. Inhalarea vaporilor acestui ulei poate stimula expectorația, ameliorand astfel tusea și accelerând procesul de vindecare a pacientului.

Îmbunătățesc sănătatea inimii

Acidul cafeic din frunzele de dafin, precum și alți antioxidanți care se regăsesc în acestea, îmbunătățesc sănătatea inimii, fortificând pereții venelor capilare și contribuind la eliminarea colesterolului rău (LDL) din sânge. Ceaiul din frunze de dafin este benefic pentru activitatea cardiacă, datorită combinației puternice de potasiu, antioxidanți și fier. Acești nutrienți ajută la ritmul cardiac și contribuie la scăderea tensiunii arteriale, însă recomandarea noastră este să te sfătuiești cu medicul înainte de a consuma acest ceai.

Pot calma durerile menstruale

În perioada menstruației, femeile pot încerca un ceai de foi de dafin, care calmează crampele specifice. Acest ceai contribuie și la reglarea ciclului menstrual.

Sunt un bun repelent pentru insecte

Frunzele de dafin conțin acid lauric, care ține la distanță insectele. În zilele petrecute în aer liber, în drumeții sau dacă lucrezi afară într-o zonă cu insecte, prepară o pastă din frunze de dafin zdrobite și un ulei vegetal la alegere și aplic-o pe piele.

Au proprietăți antiinflamatoare

Frunzele de dafin pot contribui la reducerea procesului inflamator din organism. Aceste frunze conțin un fitonutrient care poate reduce atât inflamația, cât și iritația, fiind eficiente atât în ușurarea durerilor articulare, cât și în tratarea erupțiilor cutanate.

Pot combate mătreața și căderea părului

Frunzele de dafin îți pot menține podoaba capilară frumoasă și sănătoasă. Prepară o infuzie cu foi de dafin și folosește-o pentru a-ți clăti părul. Vei observa că mătreața va deveni o simplă amintire, iar părul nu va mai cădea la fel de mult.

Cum poți folosi frunzele de dafin pentru a te bucura de efectele lor terapeutice?

Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale acestor frunze, le poți adăuga în preparatele culinare gătite, însă totodată le poți folosi și sub formă de ceai ori în smoothie-uri sănătoase. Pentru prepararea ceaiului de dafin, adaugă 2-3 foi când apa fierbe, redu focul la mediu și mai lasă să fiarbă timp de 3 minute.

Ceaiul poate fi băut în fiecare zi, întrucât consumul de ceai din frunze de dafin ajută la prevenirea multor afecțiuni comune precum răceala, tusea și gripa. De asemenea, ceaiul din frunze de dafin poate relaxa corpul, fiind util în perioadele de stres. Reduce tensiunea arterială, îmbunătățește circulația sângelui și scade nivelul colesterolului, ajută chiar și în pierderea în greutate, alături de o alimentație adecvată și mișcare. În ceea ce privește cantitățile, se poate bea de două ori pe zi câte o cană cu ceai de dafin.

Contraindicații consum frunze de dafin

În cantități reduse, frunzele de dafin nu reprezintă, în general, niciun pericol pentru sănătate. Nu se recomandă consumul frunzelor de dafin întregi, întrucât acestea nu pot fi digerate cum se cuvine – deci, dacă e folosit în scopuri terapeutice, dafinul ar trebui consumat sub formă de ceai. Frunzele întregi se pun în mâncăruri, dar numai pentru a da aromă, apoi se scot și se aruncă, nu se consumă.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care refac mucoasa stomacului afectată de aciditate: Recomandate mai ales dacă ai gastrită sau ulcer

În timpul sarcinii și alăptării este contraindicată folosirea dafinului în scopuri medicinale, întrucât nu se știe ce impact au aceste frunze asupra fătului. Concret, nu există suficiente informații fiabile din studii științifice despre siguranța folosirii frunzelor de dafin în sarcină și alăptare, deci ar fi mai bine să se evite utilizarea acestora.

Frunzele de dafin pot influența nivelul de zahăr din sânge, așa că diabeticii ar trebui să își monitorizeze glicemia dacă le folosesc în scop medicinal, deci în cantități mai mari decât de obicei.

Cu două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, se recomandă oprirea utilizării frunzelor de dafin, întrucât acestea încetinesc sistemul nervos central și, în combinație cu anestezia, pot crea probleme.

Consumul de ceai de frunze de dafin poate provoca somnolență la unele persoane, de aceea recomandarea la aceste persoane ar fi să îl consume seara, pentru a ajuta la inducerea relaxării și a unui somn profund. În plus, nu se recomandă asocierea cu medicamente sedative pentru că poate provoca o somnolență accentuată.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro