SANATATE

Colesterolul, benefic pentru organism: De ce este esențial pentru sistemul imunitar

beaconpace.com

Colesterolul este răspunzător pentru o serie de procese biochimice din corp, de aceea este esențial pentru buna funcționare a organismului. Află mai multe în cele ce urmează despre rolul colesterolului.

Cu toate că este perceput ca fiind inamicul numărul 1 al sănătății inimii (atunci când depășește nivelurile recomandate), dacă valorile sale sunt între limite, colesterolul este benefic pentru organism. Problemele intervin, însă, atunci când nivelul de colesterol depășește valorile normale.

Tipuri de colesterol

Colesterolul nu se poate dizova în sânge și este transportat de către lipoproteine. Lipoproteinele sunt de două feluri: lipoproteine cu densitate mică, cunoscute și sub numele de colesterol LDL (sau colesterol rău) și lipoproteine cu densitate mare, care poartă denumirea de colesterol HDL (colesterolul bun).

Cercetările științifice au arătat cum colesterolul bun protejează sistemul cardiovascular, în timp ce colesterolul rău se depune pe pereții arterelor și poate cauza afecțiuni cardiace, relatează doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Lupta cu colesterolul începe de dimineață: Fructele cu un impact mare asupra acestuia

Funcțiile colesterolului în organism

Producerea anumitor hormoni

Una dintre cele mai importante funcții ale colesterolului constă în producerea hormonilor. Colesterolul este depozitat în glandele suprarenale, ovare și testicule și este transformat în hormoni steroizi. Steroizii ajută organismul să funcționeze. Dacă apar dereglări la nivelul secreției de steroizi, apar și probleme cu greutatea, cu digestia ori cu sănătatea psihică.

Ajutor pentru digestie

Printre rolurile colesterolului se numără și acela că sprijină și procesul de digestie, acesta contribuind la producerea bilei, lichidul secretat de ficat și folosit pentru digerarea alimentelor bogate în grăsimi. Bila nu numai că ajută în realizarea procesului de digestie a alimentelor grase, însă facilitează și absorbția nutrienților din aceste alimente.

Componentă importantă a celulei

Colesterolul este o componentă importantă a celulei, comportându-se precum o barieră protectoare a acesteia. Atunci când nivelul de colesterol scade sau crește, celulele sunt afectate și își pierd abilitatea de a metaboliza și de a produce energie.

Esențial pentru sistemul imunitar

Colesterolul este esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar; ajută în lupta cu infecțiile, dar și la repunerea pe picioare a organismului după vindecarea bolii. De asemenea, colesterolul LDL protejează organismul de toxine. Persoanele cu nivel prea scăzut de colesterol sunt predispuse infecțiilor.

Are efecte antioxidante

Colesterolul acționează și precum un antioxidant, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și a efectelor nedorite pe care aceștia le au. Unele studii au arătat acțiunea antioxidantă a colesterolului, dar acest lucru trebuie, însă, confirmat de mai multe cercetări.

Grăbește procesul de vindecare a leziunilor

În timpul procesului de vindecare după o intervenție chirurgicală, spre exemplu, colesterolul accelerează procesul de vindecare. Țesuturile sunt tăiate în timpul unei operații, iar venele și capilarele sunt afectate. Ficatul începe însă să producă colesterol și îl răspândește în organism pentru a ajuta în procesul de vindecare și refacere a venelor și capilarelor.

Alte funcții ale colesterolului în organism:

  • previne cristalizarea acizilor grași
  • previne acumularea fosfolipidelor în membrana celulară
  • sintetizează neurotransmițători importanți
  • are un rol important în sintetizarea vitaminei D3

Menținerea colesterolului în parametri normali este esențială pentru buna funcționare a organismului. Te poți asigura că nivelul de colesterol este optim adoptând un stil de viață sănătos. Dieta bogată în grăsimi sănătoase și stilul de viață activ, din care mișcarea regulată să nu lipsească, sunt elementele cheie pentru menținerea în frâu a colesterolului. Fă-ți analizele periodic pentru a-ți verifica nivelul de colesterol din sânge astfel încât să iei măsurile necesare dacă situația o cere.

CITEȘTE ȘI: Cum îți comunică corpul că ai colesterolul mare: Semnele de la mâini și picioare

Ce trebuie să reții despre colesterol?

Colesterolul este o substanță produsă în ficat, vitală pentru viață. Poți obține colesterol și prin intermediul alimentelor. Din moment ce nu poate fi creat de plante, colesterolul se găsește doar în produsele de origine animală, precum carnea și produsele lactate.

Valorile mari ale colesterolului duc, în principal, spre ateroscleroză (întărirea sau îngroșarea diferitelor artere din corp). În funcție de artera care este afectată, hipercolesterolemia poate să aibă drept rezultat diferite complicații, cum ar fi:

  • Infarctul miocardic, angina pectorală – când sunt afectate arterele coronare;
  • Accidentul vascular cerebral (tromboza oricăreia dintre arterele care alimentează creierul cu sânge) – când sunt afectate arterele cerebrale;
  • Anevrismul sau disecția aortică – când este afectată aorta;
  • Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare (numită și boală arterială periferică) – când sunt afectate membrele inferioare;
  • Nefroangioscleroza – când sunt afectate arterele renale.

Comentarii: