MOMS SANATATE

Combinația de medicamente care poate fi dăunătoare copiilor: Ce să nu faci când au febră

momtastic.com

Combinația de medicamente care poate fi dăunătoare copiilor: Ce să nu faci când au febră. Paracetamolul și ibuprofenul sunt două dintre cele mai utilizate medicamente pentru scăderea febrei la copii, însă specialiștii atrag atenția că nu e bine să fie combinate. În afara faptului că nu grăbesc vindecarea, pot avea efecte negative serioase asupra organismului.

Combinația de medicamente care poate fi dăunătoare copiilor

Este o practică obișnuită, mai ales în rândul celor care au copii mici, să folosească alternativ paracetamol și ibuprofen pentru scăderea febrei, Chiar și unii medici recomandă această variantă de tratament. care constă în alternarea celor două medicamente la fiecare 4 ore pentru un control mai bun al temperaturii și al disconfortului, scrie doctordebine.ro.

Sunt și voci însă care trag un semnal de alarmă și spun că cât de periculos este să combini cele 2 antipiretice. Agenția de Evaluare și Calitate în Sănătate din Catalonia (AQuAS) a avertizat că poate crește riscul de toxicitate, iar Asociația Spaniolă de Pediatrie de Asistență Primară spune, în Decalogul febrei, că „nu este recomandată combinarea sau alternarea ibuprofenului și a paracetamolului”.

CITEȘTE ȘI: Cum să scazi febra fără medicamente: Remediile naturale care stimulează procesul natural de transpirație

Nu se obține o îmbunătățire semnificativă

Dr. Susan Judas, medic specializat în medicina de familie și comunitară, arată care sunt riscurile folosirii celor 2 medicamente alternativ.

S-a demonstrat că alternarea paracetamolului și a ibuprofenului la fiecare 4 ore nu obține o îmbunătățire semnificativă în reducerea febrei și a disconfortului în comparație cu administrarea unui singur medicament la fiecare 8 ore, arată sursa citată mai sus.

Este ca și cum a avea un rezervor plin de benzină nu face ca mașina să meargă mai repede, organismul nu poate accelera vindecarea, indiferent de cantitatea de medicamente pe care i-o administrăm. Cu atât mai puțin, acest lucru se poate întâmpla atunci când acestea sunt medicamente care nu ajută la vindecare, ci doar maschează simptomele.

Vitamine, odihnă și hidratare

Specialistul spune că dă rezultate bune asigurarea unui aport de micronutrienți, cum ar fi vitamina D, vitamina C, zinc și magneziu, în fața unui proces viral. Totodatî, este recomandat să avem răbdare, pentru a ne vindeca. Ajută foarte mult odihna și hidratarea.

Printre riscurile care apar alternând cele 2 medicamente se află și forțarea căilor metabolice ale organismului. În această situație, corpul trebuie să metabolizeze mai multe substanțe în același timp și îl putem suprasolicita. Acest lucru poate duce la acumularea mai multor medicamente în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp și poate duce la efecte secundare ale medicamentelor.

Nu doar la copii se întâmplă acest lucru, ci și la adulți. La aceștia pot apărea efecte și mai grave, dacă adultul ia deja alte medicamente pentru boli cronice sau are căile metabolice afectate (de exemplu, rinichi sau ficat).

CITEȘTE ȘI: Explicația medicului: Ce înseamnă o răceală fără febră?

Când e indicat să le alternezi

Există însă o situație de urgență cînd este justificată alternarea ibuprofenului cu paracetamol, însă doar un medic poate stabili acest lucru. Poate fi folosită această variantă în cazul în care febra este foarte mare, de exemplu peste 40°C, este persistentă și nu răspunde la un singur antipiretic.

Comentarii: