REVIEW SANATATE

Comprese calde sau reci? Cum tratezi corect durerile locale

Compresele calde sau reci sunt o solutie la indemana tuturor pentru calmarea durerilor. Totusi, alegerea compresei adecvate nu este lipsita de importanta, aplicarea de caldura sau de gheata pe zona dureroasa este decisiva pentru evolutia ulterioara a bolii.

Comprese reci

„Folosirea caldurii sau a ghetii reprezinta o modalitate fizica de calmare a durerilor. Astfel, in cazul articulatiilor inflamate ca urmare a unor traumatisme – entorse, luxatii – se poate adopta ca masura initiala utilizarea compreselor reci, cu gheata. Acestea sunt recomandate si in cazul inflamarii tendoanelor, atunci cand zonele afectate sunt rosii si fierbinti”, arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, potrivit jurnalul.ro.

Gheata este eficienta si in cazul persoanelor cu boli ale sangelui – anemie, hemofilie. In aceste situatii pot sa apara hemartroze (acumularea de sange intr-o articulatie in urma unei lovituri). Compresa cu gheata este benefica si in cazul articulatiei afectate. Aceasta este o masura de incetinire, de reducere a procesului inflamator. Uneori, punga cu gheata aplicata pe zona dureroasa poate fi suficienta pentru ca inflamatia sa dispara.

Comprese calde

Compresele calde sunt indicate in durerile cronice de natura reumatica. Acestea se aplica pe articulatiile dureroase ale coloanei vertebrale, ale genunchilor, pe unele articulatii de la nivelul degetelor mainii sau piciorului. In asemenea cazuri, miscarile sunt greoaie din cauza durerii, compresele insa favorizeaza cresterea mobilitatii articulare.

Caldura actioneaza altfel decat gheata: dilata vasele sangvine, stimuleaza circulatia si transporta oxigenul si substantele nutritive in celulele musculare – arata medicul francez Jacqueline Tarkiel, in volumul „Reumatismul, o boala de sezon”. O compresa calda, o buiota (recipient din plastic in care se pune apa fierbinte) pot inlatura si durerile musculare cauzate de statul multor ore in fata calculatorului. Pentru durerile de cap cu aceeasi cauza puteti folosi atat compresele cu apa rece, cat si pe cele calde, daca sunteti sensibili la frig.

„In general, compresele reci au efect antiinflamator, de combatere a edemului local si durerii. Acestea sunt folosite si in situatiile de abdomen chirurgical – apendicita. Inainte de a ajunge pe masa de operatie, o punga cu gheata aplicata in zona apendicelui inflamat reduce din intensitatea durerii. O compresa calda, dimpotriva, precipita evolutia bolii. Aceasta poate provoca ruptura apendicelui inflamat, crescand riscurile de a ajunge la peritonita” – Dumitru Matei conf. dr.

RECOMANDARI

Este bine sa fie consultat medicul pentru a aprecia in ce masura pot fi folosite compresele reci sau cele calde pentru calmarea unei dureri. Conf. dr. Dumitru Matei ne da un exemplu: „In cazul unui abces cuta-nat, infectie microbiana a pielii provocata de stafilococ, stabilim dinainte ce fel de comprese folosim. Cele reci vor opri din evolutie abcesul, in vreme ce compresele calde vor grabi cursul bolii, astfel vom elimina puroiul”. Iata si un alt exemplu. Compresele calde aplicate pe un abces dentar pot favoriza raspandirea infectiei. Pe cand o compresa rece va impiedica extinderea infectiei.

Comentarii: