X

Concluzia-surpriză a cercetătorilor israelieni: Când sunt utile şi când sunt periculoase probioticele

Probioticele utilizate pentru îmbunătăţirea sănătăţii sistemului digestiv nu ar trebui recomandate sub forma unui supliment universal benefic tuturor. Acesta este concluzia unei cercetări publicate în jurnalul „Cell“.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel au contrazis ideea conform căreia bacteriile probiotice fortifică sistemul imunitar şi corectează efectele adverse ale antibioticelor asupra intestinelor.

CITEȘTE ȘI: Sănătatea ficatului, stimulată de probiotice /STUDIU

Probioticele pot chiar dăuna

Ei spun că din cercetările pe care le-au făcut, efectul a unsprezece tulpini dintre cele mai frecvente familii de bacterii probiotice variază de la un individ la altul şi poate chiar dăuna în cazul unor persoane.

În plus, administrarea probioticelor pentru a contrabalansa efectele adverse ale antibioticelor ar putea întârzia revenirea la normal a florei bacteriene intestinale după un astfel de tratament, se mai arată în concluziile cercetării preluată de Xinhua şi citată de agerpres.ro.

Studiul a inclus două grupe de voluntari, primii primind un preparat probiotic. Rezultatele au arătat că la unii voluntari, bacteriile probiotice s-au stabilit în intestinul gros, iar în cazul altora bacteriile au fost „expulzate“ în totalitate.

CITEȘTE ȘI: Sursele alimentare de PROBIOTICE mai puțin cunoscute

Tratamentul cu probiotice personalizat

Echipa de oameni de ştiinţă a demonstrat că este posibil să se prevadă ceea ce se va întâmpla cu bacteriile probiotice la fiecare pacient în parte, în funcţie de activitatea genelor din sistemul digestiv.

Cercetătorii au scris în concluziile prezentate că probioticele nu este indicat să fie oferite pe scară largă publicului, ci tratamentul ar trebui personalizat în funcţie de pacient.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro