Oamenii de ştiinţă au descoperit că cei care suferă de aşa-zisa hipertensiune arterială provocată de halatele albe, şi nu iau tratament, au un risc de infarct de două ori mai mare decât cei sănătoşi.
Aceşti pacienţi manifestă tensiune arterială mare în cabinetul medicului, dar nu şi când o măsoară singuri acasă. Tensiunea arterială se referă la presiunea sângelui în vene, artere şi capilare şi nu poate depăşi o presiune sistolică (din vasele se sânge) de 130, respectiv o presiune diastolică de 90 (în timpul activităţii de repaus al inimii).
Tensiune arterială oscilantă pe fondul anxietății
Doctorii nu au stabilit cauza creşterii tensiunii arteriale la pacienţi care nu sunt consideraţi hipertensivi în mod obişnuit, potrivit adevarul.ro. Această oscilaţie a tensiunii arteriale ar putea fi declanşată pe fondul anxietăţii sau al unei boli.
CITEȘTE ȘI: Risc pentru sănătate: Substanţe cancerigene descoperite în medicamentele pentru tensiune
Cercetătorii de la Universitatea Penn Perelman au efectuat metaanaliza a 27 de studii cu date a peste 64.000 de pacienţi din SUA, Europa şi Asia. Ei au ajuns la concluzia că cei care prezentau tensiune arterială crescută când li se lua tensiunea în cabinetul doctorilor nu sunt de fapt sănătoşi, având un risc crescut să dezvolte o boală de inimă (36%), să moară mai de tineri (33%), respectiv să moară din cauza unei boli de inimă (109%), dacă nu iau tratament.
Pacienţii care aveau în medie 55 de ani sau mai mult, precum şi cei cu boli cardio-vasculare, s-au încadrat mult mai clar în riscurile enumerate, spune Dr. Jordana Cohen, coautor al studiului efectuat de Facultatea de Medicină a Universităţii Pennsylvania Perelman.
Un grup de pacienţi cu tensiune oscilantă, cei cu tensiune provocată de halatele albe, dar care luau tratament, nu au prezentat risc crescut de a dezvolta o boală de inimă sau de moarte timpurie. Cercetătorii au spus că „recomandă schimbări în stilul de viaţă (inclusiv o dietă îmbunătăţită, exerciţii fizice, slăbit, reducerea consumului de alcool şi renunţarea la fumat” în cazul tuturor pacienţilor descoperiţi cu hipertensiune care apare doar în cabinetele medicilor.
CITEȘTE ȘI: Semnalele pe care ţi le transmite propriul corp: Cum ştii că ai tensiunea prea mare sau prea mică
Aceasta nu e benignă mai ales în cazul pacienţilor de la 55 de ani în sus, a acelor care au istoric de boli de inimă, cu boli renale cronice sau care suferă de diabet. Deşi riscul nu e la fel de ridicat precum în cazul celor cu hipertensiune arterială susţinută, nu e nici unul scăzut, ci „undeva la mijloc”, spun cercetătorii.
Comentarii: