Noi cercetări sugerează că, în mod teoretic, microbii ne-ar putea influența să petrecem mai mult timp în natură, îmbunătățind sistemul nostru imunitar pentru a ajuta la combaterea unor boli precum inflamația și alergiile.
Cercetătorii în domeniul ecologiei de la Universitatea Flinders (Australia) și Universitatea din Sheffield (Marea Britanie) au propus într-un studiu recent „Efectul Lovebug”, care sugerează că, în mod teoretic, microbii ne-ar putea influența să petrecem mai mult timp în natură, îmbunătățind simultan sistemul nostru imunitar pentru a ajuta la combaterea unor boli, scrie doc.ro.
Microbiomul intestinal uman rămâne relativ stabil după primii ani de viață, astfel încât cercetatorii au încercat să afle dacă o conexiune cu natura, stabilită la o vârstă fragedă, ar crește cantitatea de timp pe care o persoană o petrece în mijlocul naturii mai târziu în viața de adult, iar starea de sănătate are de câștigat în acest proces.
CITEȘTE ȘI: Amestecul de plante considerat cel mai bun antibiotic natural: Întărește imunitatea și combate infecțiile
Efectul Lovebug
Oamenii de știință spun că efectul Lovebug ar putea avea implicații importante asupra înțelegerii noastre despre importanța expunerii umane la mediile naturale pentru a îmbunătăți starea de sănătate fizică și psihică și ar putea contribui la un viitor în care oamenii să fie mai preocupați de bunăstarea mediului înconjurător.
Cercetătorii consideră că, modificând chimia creierului nostru, microbii ar putea fi capabili să ne manipuleze comportamentul pentru a ne influența alegerile alimentare pe care le facem sau mediile pe care le vizităm. O parte din acest proces ar putea implica deciziile noastre de a petrece timp în natură, adică de a ne cufunda, pur și simplu, într-un nor dens de biodiversitate invizibilă și fitochimicale care sunt potențial benefice pentru sănătatea noastră.
De exemplu, s-a dovedit că microbii produc o serie de substanțe chimice în organism care pot deturna sistemul de comunicare dintre intestin și creier. Cu toate acestea, alte căi care nu implică o manipulare directă ar putea juca, de asemenea, un rol, cum ar fi schimbările în trăsăturile moștenite de-a lungul generațiilor și, în special, cele care maximizează supraviețuirea și reproducerea.
Autorii studiului spun că este important să se genereze discuții despre cât de departe poate ajunge știința microbiomului în ceea ce privește influențarea comportamentului uman și a sănătății. Oamenii au pierdut, în general, legătura cu spațiile deschise largi, cu natura și toată biodiversitatea ei, inclusiv cu marea gamă de microbi care se agață de suprafețe și navighează prin aer. Se crede că scăderea legăturii noastre cu natura contribuie la o tendință a creșterii cazurilor de afecțiuni inflamatorii cronice și alergii.
De ce e bine să ne plimbăm în natură
Viața cotidiană ne face să funcționăm de multe ori pe repede înainte și să ne pomenim storși de energie, stresați și cu probleme de sănătate. În acest context, o drumeție în natură ne poate face mult bine.
Plimbările în natură. în aer liber, au în primul rând beneficii fizice, în sensul că cresc forța sistemului imunitar, scad valorile tensiunii arteriale, accelerează recuperarea după anumite boli și cresc nivelul de energie. Persoanele cu probleme de greutate pot reintra în formă și cu ajutorul drumețiilor montane, având avantajul că pot face mișcare în grup, alături de familie sau prieteni, într-o zonă unde poluarea este mult redusă.
În al doilea rând dar nu mai puțin important, drumețiile la munte, la pădure, la iarbă verde și aer curat contribuie la îmbunătățirea sănătății mentale prin reducerea stresului și a tulburărilor de somn și prin sporirea concentrării și a capacității de învățare. Anumite cercetări arată că mirosul de conifere, de exemplu, ajută la scăderea nivelurilor de cortizol (hormonul stresului) și că depresia scade semnificativ într-o zi de plimbare prin pădure.
Și pentru persoanele sensibile și introvertite sau pentru cele care se simt într-o anumită perioadă copleșite de greutăți, care locuiesc în orașe aglomerate și au nevoie să petreacă o vreme în singurătate, o plimbare în mijlocul naturii poate fi un remediu util. Dacă te recunoști în această descriere, beneficiile pe care ți le poate aduce o drumeție sunt multe: prin îndepărtarea de oameni și de zgomotele orașului, vei obține liniște, calm, momente propice pentru a medita și a te relaxa, precum și un boost de endorfine, care îți vor oferi o stare de spirit mai bună. Practic, această experiență în natură, pe care ar fi bine să o repeți măcar o dată pe lună, te va reseta și îți va reumple stocurile de energie și de bună dispoziție pentru a reveni la activitățile tale obișnuite.
Comentarii: