Viteza mersului oamenilor de peste 40 de ani constituie un indiciu al unui proces accelerat sau încetinit de îmbătrânire mintală şi fizică, sugerează oamenii de ştiinţă după ce au corelat ritmul de mers cu rezultatele la teste fizice şi cognitive efectuate în copilărie, respectiv la sfârşitul tinereţii.
După ce au efectuat nişte simple teste ale vitezei la mers, cercetătorii au putut măsura cât de mult au îmbătrânit de fapt oamenii, dincolo de vârstă. Ei au constat că persoanele care merg încet au nu doar creierul îmbătrânit, ci şi arată mai în vârstă.
Descoperirea a venit ca o „surpriză”, întrucât de regulă viteza mersului este folosită ca măsură a sănătăţii generale în special a persoanelor de peste 65 de ani, fiind un bun indicator al forţei musculare, funcţiei pulmonare, echilibrului, rezistenţei coloanei vertebrale şi a vederii. Totodată, încetinirea ritmului de mers a fost asociată unui risc mai mare de a dezvolta demenţă şi de asemenea cu riscul unei deterioarări mai rapide fizice şi cognitive.
Studiul a fost realizat pe o mie de persoane din Noua Zeelandă născute în anii 70, potrivit adevarul.ro. Este primul studiu care testează viteza de mers la oameni mai tineri, de peste 40 de ani. Subiecţii au fost testaţi în baza ritmului de mers şi urmăriţi până la 45 de ani.
CITEȘTE ȘI: Te dor picioarele în timpul mersului? Simptomele ascunse ale unei afecțiuni grave
Participanţii au fost supuşi mai multor teste: fizice, ale funcţiei cerebrale, scanări ale creierului. În plus, rezultatele au fost corelate cu cele de la testele cognitive de pe parcursul copilăriei, efectuate la interval de câţiva ani.
„Acest studiu a descoperit că viteza mică de mers este semnul unei probleme cu decenii înainte de a ajunge la bătrâneţe”, a spus Terrie E Moffitt, coordonatorul studiului, cercetător la King’s College London şi Duke University (SUA). La 45 de ani oamenii mergeau cel mai repede cu 2m/s. În general, cei care mergeau mai încet prezentau semne ale „îmbătrânirii accelerate”: plămânii lor, dinţii şi sistemuL imunitar arătau în formă mai proastă decât ale celor care mergeau mai repede.
Dar rezultatul cel mai surprinzător a fost faptul că scanările cerebrale arătau şi un creier îmbătrânit. Pe deasupra, cercetătorii au putut prezice viteza de mers a unor persoane de 45 de ani în funcţie de rezultatele la testele de inteligenţă, de limbaj şi ale abilităţilor motorii obţinute de acestea la vârsta de 3 ani.
CITEȘTE ȘI: Mergi legănat sau soldățește? Repede sau lent? IATĂ ce spune mersul despre femei!
Copiii care au ajuns adulţi cu unele dintre cele mai mici viteze de mers (în medie 1.2 m/s) aveau în medie un IQ cu 12 puncte mai mic decât cei cu cele mai mari viteze la mers (1.75m/s), 40 de ani mai târziu.
Echipa internaţională de cercetători a spus că diferenţele în starea de sănătate şi IQ ar putea fi efecte ale stilului de viaţă sau ar putea reflecta faptul că unii oameni sunt mai sănătoşi la începutul vieţii. Însă ei spun că semnele unei stări de sănătate mai proaste sau ale îmbătrânirii premature se văd încă din copilărie