Turmericul (Curcuma) aparţine familiei ghimbirului, poate ajunge până la un metru înălţime şi este cultivat în Asia de Sud şi de Sud-Est. Renumitul condiment este extras din rădăcinile plantei, mai rar din frunze.
Datorită colorantului curcumină, pulberea de turmeric are o trăsătură distinctivă – o culoare galben intens. Din India, condimentul a fost preluat şi de alte ţări, iar acum este folosit în gătit, medicină şi cosmetică.
CITEȘTE ȘI: Turmericul, duşmanul bacteriilor? Ce au descoperit cercetătorii, trebuie să ştiţi
Turmericul este apreciat pentru gustul său amărui, aroma persistentă, culoarea pe care o adaugă preparatelor şi pentru proprietăţile medicinale pe care le are condimentul datorită compuşilor săi activi, curcuminoizi.
Anticancerigen
Există mai mult de 40 de soiuri de turmeric, dar doar patru dintre ele sunt folosite în gătit.
Potrivit studiilor, curcumina are proprietăţi antioxidante, neuroprotectoare, antiinflamatorii şi anticancerigene.
CITEȘTE ȘI: Condimentul care are un efect uimitor asupra creierului: Îl ajute să se repare singur
Sistemul tradiţional de medicină indiană Ayurveda recomandă administrarea de turmeric pentru durerile cronice şi inflamaţii, în timp ce medicina occidentală studiază condimentul ca mijloc de vindecare şi de calmare a durerii, notează dariknews.bg.
Comentarii: