X

Conjunctivita. Cauze, simptome, tratament

Ochi roșii sau senzație de corp străin în ochi? Acestea sunt semne care pot anunța apariția unei afecțiuni inflamatoare: conjunctivita.

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o afețiune inflamatorie a membranei transparente și subțiri care acoperă suprafața globului ocular- numită conjunctivă. Conjuctiva este străbătută de vase foarte subțiri care reacționează foarte rapid la cea mai mică inflamație, devin foarte vizibile, astfel încât membrana se înroșește.

Conjunctivita poate fi determinată de un agent viral, bacterian, fungic sau de un alergen. În dependeță de agentul patogen care a condus la apariția inflamației, cele mai frecvente conjunctivite sunt de natura alergică sau infecțioasă și ambele se manifestă preponderent în sezonul cald. Deosebim conjunctivita acută (are debut brusc și se vindecă repede) și conjunctivita cronică (se vindecă mai greu, durează mai mult timp).

Conjunctivita este cea mai răspândită afecțiune a ochiului, care poate să apară atât la copii cât și la adulți. Inițial este afectat un singur ochi, pentru ca apoi în câteva zile să fie implicați ambii ochi.

Conjunctivita este foarte contagioasă, de aceea este nevoie să aveți mare grijă la igiena personal.

Conjunctivita simptome

Cele mai frecvente simptome ale conjunctivitei sunt:

• înroșirea ochiului;
• senzație de nisip în ochi;
• hiperlacrimare;
• secreții lacrimale galbene purulente;
• lipirea pleoapelor dimineața la trezire, din cauza secrețiilor care se usucă pe gene;
• mâncărime oculară;
• usturime sau senzație de arsură;
• Jenă ocular etc.

Vederea de obicei nu este afectată, decât atunci când boala se complică cu infecții ale corneei (kerato-conjunctivita), astfel scade acuitatea vizuală și apare fotofobia. Pot apărea infecții la nivelul urechii în cazul conjunctivitei la copil.

Diagnosticul conjunctivitei

Diagnosticul clinic pozitiv se bazează pe simptomatologia obiectivă și subiectivă, iar diagnosticul etiologic de certitudine se stabilește numai prin examen virusologic, bacteriologic și citologic al secreției conjunctivale.
Secreția va fi recoltată înainte ca să vă spălați pe ochi și înainte de a începe orice tratament.

Conjunctivită tratament

Tratamentul conjunctivitei bacteriene

În cazul conjunctivitei bacteriene trebuie administrate picături oftalmice cu antibiotic și antiinflamator , ce se picură de 3-4 ori pe zi, în dependeță de gravitatea formei de boală. Se pot utiliza picaturi oculare în conjuctivita acută chiar la interval de 1-2 ore, cu rărirea ulterioară pe măsură ce semnele și simptomele infecției se ameliorează. Tratamentului durează timp de 7-10 zile.

Tratamentul conjunctivitei virale

În conjunctivita virală se pune accentul pe ameliorarea simptomatologiei pacientului până la remisia completă a bolii. Administrarea picaturilor pentru conjuctivita virală se efectuează doar după confirmarea etiologie cu analizele de laborator. De obicei conjunctivita virală se vindecă complet în maxim 15-20 zile. Scopul medicului și a pacientul este să împiedice răspândiriea acestei afecțiuni în colectivități (fie că este vorba de cabinete oftalmologie, de locul de muncă sau școli).

Tratamentul conjunctivitei alergice

Tratamentul conjunctivitei alergice are ca drept scop eliminarea reacției inflamatorii prin desensibilizare. În multe cazuri tratamentul se face cu antihistaminice, corticosteroizi și este de durată lungă sau chiar cronic. Trebuie de identificat și înlăturat alergenului în cauză.

Prevenție conjunctivita

Conjunctivita poate fi prevenita prin includerea unor măsuri simple de igiena:

• evitarea gestului de a freca ochii;
• spălarea frecventă a mâinilor cu apa și săpun;
• evitarea administrării în comun a cosmeticelor și prosoapelor, a picaturilor oftalmice;
• utilizarea ochelarilor de înot și ochelarilor de soare;
• pe măsura posibilităților, evitarea expunerii la alergeni, iritanți chimici;
• evitarea acoperirii ochiului cu remedii naturiste și pansamente ocluzive;
• izolarea de comunitate pentru a evita răspândirea afecțiunii;
• spălați fața cu apă curată după ce ieșiți din bazin;
• urmați sfaturile medicilor cu privire la utilizarea și întreținerea corectă a lentilelor de contact.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro