NUTRITIE

Conopida: Leguma care luptă împotriva cancerului, protejează inima și ține creierul sănătos. Cui îi este interzisă

teotrandafir.com

Sursă de fibre care ajută la digestie şi elimină toxinelor din organism, conopida nu poate fi consumată de oricine. Persoanele cu probleme renale trebuie să evite această legumă. Conopida poate provoca reacţii adverse cum ar fi alergii, pietre la rinichi şi exces de gaz, nefiind indicat consumul exagerat.

Poate duce la acumularea de acid uric în organism

„Conopida conţine carbohidraţi complexi care nu se distrug în întregime în tractul digestiv. Aceste glucide sunt apoi alimentate de bacteriile intestinale. Acest lucru poate duce uneori la balonare. Conopida conţine purine care pot provoca diverse probleme de sănătate dacă sunt consumate în exces. Purinele se descompun pentru a forma acid uric şi aportul excesiv de alimente bogate în purine poate duce la acumularea de acid uric în organism. Acesta poate cazua diverse afecţiuni precum pietrele la rinichi şi guta”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie, potrivit adevarul.ro.

„Conopida poate provoca anafilaxie la unii oameni, ceea ce înseamnă că poate provoca o reacţie alergică corporală severă la o substanţă. Semnele de avertizare ale unor astfel de reacţii alergice includ umflarea anumitor părţi ale corpului, mâncărime şi complicaţii ale respiraţiei. Este întotdeauna recomandat să întrerupi aportul de conopidă la apariţia unor astfel de simptome critice şi să soliciţi imediat asistenţă medicală”, mai spune medicul.

CITEȘTE ȘI: Detaliul care face diferența: Cum pregătești cea mai bună salată de conopidă cu maioneză

Ce beneficii duce organismului

Sursă bogată de proteine, fosfor, potasiu şi tot complexul de vitamina B, conopida nu doar că este gustoasă, ci are efecte antiîmbătrânire şi ţine departe bolile de inimă. Murată, gratinată, fiartă, crudă, în salate, supe sau varianta mai sănătoasă a clasicului piure, conopida este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi.

Leguma mai conţine Omega 3 şi vitamina K şi este o sursă bogată de proteine, fosfor şi potasiu. Pentru că în conţinut are vitamina C şi mangan, acest lucru o face un puternic antioxidant. Conopida mai conţine şi carotene, precum beta-caroten şi fitonutrienţi, precum acidul cafeic.

Este un antioxidant excelent, iar dacă se consumă conopidă în mod regulat scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer.

Fără pete galbene sau maro

“ Când cumpăraţi o căpăţână de conopidă, fiţi atenţi ca aceasta să fie tare şi să nu aibă pete galbene sau maro, iar dacă este acoperită cu frunze verzi înseamnă că este foarte proaspătă şi deci, numai bună de consumat”, explică medicul.

Conopida conţine substanţe importante pentru ficat, pentru a-l ajuta să elimine toxinele din organism. Prezenţa substanţelor ca sulforafan şi izotiocianat, mult mai bogate la conopidă decât la alte legume surori, gen varza sau broccoli, cu până la 70%, asigură un proces de detoxificare a ficatului şi a întregului organism.

Poate ajuta la pierderea în greutate

Conopida are câteva proprietăţi care pot ajuta la scăderea în greutate. În primul rând, are un aport scăzut de calorii. De asemenea, este o sursă de fibre, aşadar ajută la reducerea numărului de calorii, un factor important în controlul greutăţii.

Efecte anticancerigene

Această legumă este însă şi un bun soldat care învinge celulele canceroase. Numeroase studii se leagă de consumul de conopidă, mai ales pentru cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul de colon şi cancerul ovarian. Conopida are abilitatea de a elimina enzimele canceroase şi de a rezista celulelor canceroase. Alţi compuşi ai conopidei au de asemenea efecte anticancerigene.

Scade riscul de inflamare

Consumul de conopidă regulat este asociat cu scăderea riscului de inflamare în boli ca artrită, obezitate, diabetul zaharat sau ulcer. Recent, s-a descoperit în conopidă substanţa numită I3C, care este un antiinflamator care operează la nivel genetic, putând preveni declanşarea inflamaţiei la un stadiu destul de timpuriu. Vitamina K şi Omega 3 ajută în prevenirea inflamaţiilor cronice care pot duce la boli ca artrita.

CITEȘTE ȘI: DIETA IDEALĂ, recomandată de toți nutriționiștii: varza, conopida și broccoli stau la baza ei

Protejează inima

S-a descoperit de asemenea că sulforafanul din conopidă şi alte legume crucifere îmbunătăţeşte în mod semnificativ tensiunea arterială şi funcţia renală. Bogată în vitamine şi minerale. O porţie de conopidă conţine 77% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C. Conopida este de asemenea o sursă foarte bună şi la îndemână de vitamina K, proteine, tiamină, riboflaiboflavină, niacină, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu şi mangan.

Ţine creierul sănătos

Conopida este de asemenea o sursă bună de colină, care este una din vitaminele de tip B, cunoscută datorită rolului său în dezvoltarea creierului.

Comentarii: