Este o vorbă în popor care spune așa: ”omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car” , iar cum ne lăudăm aici numai cu oameni gospodari, suntem convinși că deja ai început să te gândești la cămara de iarnă.
Venim în ajutorul tău cu câteva idei simple de preparate delicioase care îți vor fi de folos la iarnă.
CITEȘTE ȘI: Îţi poate schimba viaţa: Ce se întâmplă în corp dacă bei un pahar de suc de roşii în fiecare zi
Conserve de roșii pe care le putem pregăti pentru iarnă
Bulionul este un preparat extrem de util în bucătărie și reprezintă și baza pentru alte preparate, precum ketchup, zacuscă sau amestecuri pentru ciorbe.
Metoda de preparare este extrem de asemănătoare cu cea a sucului de roșii. Pe lângă sare, adaugă și crenguțe de leuștean sau frunze de țelină pentru aromă.
În cazul bulionului, este necesar să folosești fie o mașină specială, fie o sită pentru a elimina semințele și coaja.
Se fierbe compoziția în care ai pus și o lingură de sare pe litru și câteva crenguțe de verdeață pentru aromă, la fel ca sucul de roșii, doar că se lasă mai mult, peste o oră, în general, până rezultă o compoziție mai densă.
Compoziția se pune în borcane și se fierbe la bain-marie, cum am detaliat mai sus, timp de 40 de minute.
Conserve de roșii pe care le putem pregăti pentru iarnă
Ketchup de casă
Pentru ketchup ai nevoie, pe lângă un litru de bulion sau suc de roșii ca bază, de:
- 1-2 ardei copți
- 2-3 căței de usturoi zdrobiți
- ceapă mică tocată
- 50 ml de ulei de măsline
- 20 ml de oțet balsamic
- 20 g de zahăr brun
- sare după gust, în cazul în care nu are bulionul
- condimentele preferate: busuioc, ierburi de Provence, ardei iute sau fulgi de chilli, coriandru etc.
Se călesc în ulei ardeii copți tăiați foarte mărunt, împreună cu ceapa, usturoiul și restul ingredientelor, în afară de zahăr și oțet balsamic. Apoi, se adaugă sucul de roșii sau bulionul și se lasă pe focul mic spre mediu până atinge consistența dorită.
Se mai mărunțește o dată în robotul de bucătărie sau blender până ajunge pastă, după care se mai fierbe câteva minute împreună cu zahărul și oțetul balsamic. În timpul fierberii compoziția se poate lipi și pot sări stropi, așa că amestecă constant.
Roșii întregi în borcan
O altă variantă minunată de a păstra savoarea roșiilor este să pregătești borcane cu roșii întregi. Aici ar fi ideal să folosești roșii prunișoare sau roșii mai mici, pentru a te asigura că încap mai multe în borcan.
Pentru a decoji roșiile trebuie să le opărim în apă cu o linguriță de sare. Pregătește un castron de apă rece lângă aragaz și după ce fierbe apa, pune roșiile pentru 30 de secunde, maximum un minut, apoi scoate-le în castronul cu apă rece. Eventual repetă procesul încă o dată sau de două ori pentru a putea decoji roșiile.
După ce ai decojit roșiile adaugă-le în borcane și pregătește bulionul necesar, cât să acopere roșiile în borcane. Având în vedere că borcanele ar trebui să fie fierbinți de la sterilizare, încălzește și bulionul pentru a aduce totul la aceeași temperatură.
Adaugă bulionul peste roșii, cât să le acopere, dar să rămână cei 2 cm recomandați până la gura borcanului.
Sigilează bine capacele și pregătește cuptorul la 160⁰C. Sunt suficiente 15-20 de minute la această temperatură, după care le poți lăsa în cuptor să se răcească, înainte să le depozitezi.
Comentarii: