MOMS

Copilul tău refuză să mănânce? Când este necesar un control medical

Foto: Pinterest.com

Copilul tău refuză să mănânce? Motivele pot fi cât se poate de banale, fie nu le sunt pe gust și aleg să mănânce doar anumite alimente sau nu le place culoarea și consistența.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru cei care îşi doresc mai mulţi copii: Care este diferenţa de vârstă ideală între fraţi

Există situații în care copilul refuză să mănânce pentru că pur și simplu nu-i este foame. De asemenea, există copii care mănâncă prea puțin din porția lor de mâncare. În unele cazuri, lipsa poftei de mâncare ar putea semnala prezența unor probleme de sănătate. În aceste condiții, un control medical este necesar.

Sunt mai multe afecțiuni care printre simptome au și pierderea apetitului. De la paraziții intestinali la tuberculoză, afecțiuni metabolice, boli endocrine, anemie.

CITEȘTE ȘI: Avertisment teribil al specialiştilor: Obiectele care sunt un adevărat PERICOL pentru cei mici

Refuzul de a mânca poate fi și o formă de protest sau o formă de a atrage atenția. Copilul observa din diverse situații că atunci când se opune cerințelor tale, obține din partea ta o reacție. Astfel, atunci când copilul refuză să mănânce, ia farfuria din fața lui și spune-i că va mânca la masa următoare. Dacă i se face foame înainte de ora cinei, dă-i voie să ia o gustare, dar nu îi servi masa de seară mai devreme doar pentru că i s-a făcut foame.

Foto: Pinterest.com

Unii copii refuză să mănânce un aliment deoarece nu le place gustul. Este posibil ca cel mic să refuze un anumit aliment doar din cauza texturii sau a felului în care arată. Află ce nu-i place și încearcă și alte modalități de a-l prepara.

CITEȘTE ȘI: AVERTISMENTUL SPECIALIȘTILOR: Lăsați copiii să numere pe degete!

Părinții mai trebuie să știe că există o legătură directă și foarte puternică între emoții, stres, dezvoltarea personalității copilului și mâncare, iar mâncarea este o cale prin care micuțul anunță o serie de probleme, de la cele de sănătate până la cele psihologice.

Ce e de făcut?

În cazul în care este vorba de prezența unor probleme de sănătate, cere sfatul medicului pediatru. Creează o atmosferă plăcută în timpul mesei. Nu-ți forța copilul la nimic, nu impune reguli severe, și nu-i lua în seamă comentariile.

Foto: Pinterest.com

De asemenea, îl poți implica în pregătirea mesei. Astfel, îl poți ruga să spele vasele sau să așeze șervețelele pe masă. Aranjează mâncarea într-un mod cât mai frumos. O porție de legume aranjate sub forma unei flori îi poate stimula imaginația copilului și îl poate convinge să consume mâncarea mai repede.

CITEȘTE ȘI: HOROSCOPUL PĂRINȚILOR: Cum îţi îngrijeşti copilul în funcţie de zodie

Trebuie să ții cont și de patul că, până la doi ani, foarte rar un copil refuză mâncarea dacă îi este foame. Astfel, micuțul va mânca dacă îi este foame și va refuza mâncarea dacă s-a săturat.

Succes!

Comentarii: