Remdesivir, noul medicament utilizat în tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19, are rezultate promițătoare, obținute în urma unui studiu de largă amploare demarat în Statele Unite ale Americii, și devenind, astfel, primul medicament cu eficacitate dovedită împotriva noului coronavirus.
Ce este Remdesivir?
Remdesivir este un medicament antiviral experimental, de spectru larg, conceput de compania farmaceutică americană Gilead Sciences. Inițial, acesta a fost creat pentru tratamentul împotriva Ebolei, potrivit doc.ro.
Tratamentul cu Remdesivir a dat rezultate promițătoare într-un studiu pe primate din 2016 și a fost, ulterior, utilizat în cadrul unui studiu larg, în Republica Democrată Congo, unde a fost testat în comparație cu alte 3 medicamente împotriva Ebolei. Studiul a fost oprit în 2019 deoarece nu s-au înregistrat creșteri ale ratei de supraviețuire la fel de mari ca în cazul celorlalte medicamente supuse la test, pe bază de anticorpi monoclonali.
În februarie 2020, Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din Statele Unite ale Americii a anunțat că cercetările asupra medicamentului Remdesivir vor fi reluate, pentru a vedea dacă acesta are impact împotriva virusului SARS-CoV-2, deoarece acesta a avut rezultate promițătoare în testările pe animale bolnave cu alte tipuri de coronavirus, precum SARS și MERS.
CITEȘTE ȘI: Odihna corectă în vremerea coronavirusului: De ce te simți obosit deși abia te-ai trezit
Cât de eficient este Remdesivir?
Institutul Național Al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din Statele Unite ale Americii a anunțat recent rezultatele studiului1 pe Remdesivir, efectuat pe aproximativ 1.000 de persoane. Potrivit cercetătorilor, pacienții diagnosticați cu COVID-19 implicați în studiu au manifestat o atenuare mai rapidă a simptomelor respiratorii față de grupul de control, căruia i s-a administrat un medicament placebo. Concret, pacienții care au primit Remdesivir s-au recuperat într-un interval de timp mai rapid cu 31% față de grupul de control.
Deși rezultatele sunt pozitive, din punct de vedere statistic, acestea rămân modeste, deoarece eficiența împotriva bolii nu este una de impact. Cu toate acestea, Remdesivir este considerat un deschizător de drumuri, de la care se poate porni pentru conceperea unor medicamente mai eficiente în tratamentul noului coronavirus.
În ceea ce privește mortalitatea, rezultatele testului sugerează că medicamentul poate scădea rata acesteia, de la 11.7% la 8%, însă aceste informații nu sunt complet sigure și necesită o cercetare aprofundată.
Cum funcționează Remdesivir ?
Remdesivir aparține clasei de medicamente antivirale și poartă numele de ”nucleotid analog” care imită efectul adenozinei, un element constitutiv al ADN-ului și ARN-ului. Astfel, medicamentul se autointroduce în genomul virusului, în locul adenozinei, și blochează procesul de multiplicare al acestuia.
Un aspect important este că acțiunea acestui medicament nu se limitează la pacienții care suferă de complicații respiratorii, ci poate fi de efect și în cazul celor aflați într-o situație mai critică. Acest lucru se datorează faptului că, prin limitarea multiplicării virusului se oprește și procesul inflamatoriu, așa încât riscul de leziuni pulmonare scade semnificativ.
CITEȘTE ȘI: Imagini șocante: Cum arată celula infectată cu noul coronavirus/ FOTO
Când va fi disponibil pe piață?
Remdesivir este, deja, administrat mai multor pacienți din diverse regiuni ale globului, atât în studii clinice, cât și în afara lor, în situații de urgență. În Statele Unite ale Americii, se preconizează ca Agenția Americană a Medicamentelor (FDA) să emită, în cel mai scurt timp, o autorizație de utilizare de urgență a medicamentului.
Deoarece procesul de fabricare a Remdesivir este foarte complex, iar administrarea este injectabilă, există suspiciuni conform cărora cantitatea de medicament va fi, la început, limitată. În acest sens, directorul Gilead Sciences, Daniel O’Day, a declarat că, în prezent, compania a consumat aproximativ 1.5 milioane de doze.
Deși, la început, s-a estimat că tratamentul cu Remdesivir va dura 10 zile per pacient, s-a demonstrat, ulterior, că ciclurile de 5 zile de tratament sunt mai eficiente. Așadar, compania este încrezătoare că va putea crește semnificativ numărul de producție al medicamentului, care va fi dat pacienților sub formă de donație, fără niciun cost. Compania lucrează, de asemenea, la o variantă inhalatorie, fără a oferi, însă, o dată de lansare.
Comentarii: