În cât timp obții imunitate la Covid-19 după ce te-ai vaccinat? Este doar una dintre întrebările pe care ți le poți pune acum, cu doar două zile înainte de demararea celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului în România.
Dacă până acum s-au vaccinat doar cadrele medicale și oamenii care lucrează în unități medicale, de pe 15 ianuarie alte categorii de populație se pot imuniza, acestea incluzând persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu boli cronice sau lucrătorii din domenii esențiale.
În primul rând, este necesar să știi cum funcționează vaccinurile anti-Covid care se folosesc la acest moment în țara noastră și în întreaga Uniune Europeană, adică serurile Pfizer și Moderna. Acestea sunt vaccinuri ce folosesc tehnologie mRNA, un nou tip de tehnologie care învață celulele corpului cum să construiască singur acea proteină pe baza căreia se va crea răspunsul imun.
Pentru ambele variante de vaccin este nevoie de rapel, pentru ca ele să atingă eficiența maximă rezultată în urma testelor. Pentru vaccinul Pfizer, cea de-a doua doză de vaccin este administrată la trei săptămâni după prima, în vreme ce, în cazul variantei Moderna, care de-abia a ajuns în țară și va începe să fie folosită, rapelul se face după patru săptămâni, scrie elle.ro.
Laurel Bristow, cercetătoare în domeniul bolilor infecțioase, spune că administrarea ambelor doze este necesară pentru a se atinge imunitatea. Iar asta pentru că prima doză este cea care învață organismul să răspundă la apariția proteinei, în vreme ce de-a doua doză amplifică efectul, asigurându-se astfel că răspunsul imunitar al organismului va fi unul puternic.
Studiile realizate de producătorii celor două tipuri de vaccin arată că după o primă doză o persoană atinge 50% din imunitatea necesară, iar cea de-a doua doză aduce imunitatea la un nivel de 95%.
Imunizarea nu se produce imediat după vaccin pentru că, au arătat oamenii de știință, este nevoie de o anumită perioadă de timp pentru ca organismul să dezvolte imunitate la Covid-19. Aceștia s-au pus de acord că e nevoie de două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze pentru a se atinge acel prag de 95% imunitate.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a afirmat că „Din studiile efectuate, răspunsul imun începe să devină protector la circa 14 zile de la prima doză, însă beneficiile maxime se obțin la circa 7 zile după administrarea celei de-a doua doze”.
Dat fiind că nici una dintre variantele de vaccin aprobate acum în Europa nu oferă imunitate 100%, răspunsul simplu este: da. În plus, pentru că imunizarea nu se întâmplă pe loc, este posibil să contractezi virusul și să dezvolți boala după ce te-ai vaccinat, și până la momentul în care ai atins imunitatea maximă. De aceea se recomandă prudență și urmarea regulilor de protecție și după ce ți-a fost administrat vaccinul. Se pare că acesta a fost motivul pentru care s-au raportat infectări cu coronavirus la persoane care făcuseră deja prima doză de vaccin.
Încă nu se știe cu precizie dacă vaccinul anti-Covid te ferește de contractarea virusului sau doar de dezvoltarea unei forme grave a bolii, așa încât oamenii de știință iau în considerare posibilitatea să poți transmite virusul chiar dacă te-ai vaccinat și ai obținut imunitate la Covid-19. Bristow spune că e indicat, din precauție, să considerăm că putem lua virusul, dar să dezvoltăm boala într-o formă asimptomatică.