Cozonac de casă: Rețeta plină de gust și de savoare – Ai grijă când ungi aluatul cu ou. Cozonacii de casă sunt întotdeauna cei mai doriți de pe mesele încărcate cu fel de fel de bunătăți.
Fiecare gospodină are secretul ei în ce privește rețeta de cozonaci, iar gustul și aromele diferă de la o casă la alta.
Astăzi vă propun o rețetă plină de gust și de savoare, cu care îi veți cuceri pe cei din jur garantat.
Cozonac de casă: Rețeta plină de gust și de savoare
Ingrediente pentru aluat:
- 700 g făină albă pentru cozonaci
- 25 g drojdie proaspătă
- 300 ml lapte călduț
- 4 gălbenușuri
- 70 g zahăr
- un praf de sare
- 70 g unt
- 1 plic coajă de portocale
CITEȘTE ȘI: Cozonacul însiropat Babka, gustul care te surprinde
Ingrediente pentru umplutura cu nucă:
- 3 albușuri
- 300 g nucă măcinată
- 150 g zahăr
- 3 linguri cacao
- 1 ciocolată neagră
Pentru uns: 1 ou bătut cu puțin lapte și o mână de migdale feliate
Mod de preparare:
Punem făina într-un bol încăpător și în mijlocul ei facem o gaură în care adăugăm drojdia mărunțită și laptele călduț.
Lăsăm să se activeze drojdia pentru 10 minute.
În timpul acesta topim untul, apoi frecăm gălbenușurile cu zahărul și praful de sare.
După ce drojdia a început să se umfle în bolul cu făină, adăugăm gălbenușurile cu zahărul și coaja de portocală. Aceasta va da un gust special aluatului, iar mirosul vă va încânta.
Frământăm bine aluatul și turnăm puțin câte puțin din untul topit, până îl vom încorpora pe tot și aluatul nu se va mai lipi de mâini.
E timpul să lăsăm aluatul la dospit la loc călduț.
Truc
Dacă vreți ca aluatul să dospească mai repede, puteți încălzi cuptorul pentru 5 minute la 120 de grade, apoi îl opriți și puneți aluatul la dospit înăuntru. Acest mic secret vă va ajuta să economisiți mai mult de jumătate din timpul de dospire.
Cât timp stă aluatul la dospit, ne apucăm de umplutura cu nucă.
Începem să topim ciocolata pe baie de abur sau o punem la foc mic împreună cu 50 ml frișcă lichidă. După ce e topită, o lăsăm deoparte să se răcească la temperatura camerei.
Batem albușurile spumă tare, adăugând treptat zahărul. După ce avem o spumă lucioasă, încorporăm cacaoa și nuca măcinată, iar la final ciocolata topită și răcită.
Urmează să trecem la prepararea cozonacilor.
După ce aluatul și-a dublat volumul, îl împărțim în două părți.
În timpul acesta pornim cuptorul la 170 °C.
Întindem câte o bucată de aluat pe masa de lucru unsă cu puțin ulei, apoi îi dăm o formă dreptunghiulară.
Deasupra punem jumătate din umplutură și rulăm.
Procedăm la fel și cu cealaltă bucată de aluat, iar la final le împletim și așezăm cozonacul nostru în tava de copt.
Lăsăm din nou la dospit pentru 20 de minute la loc călduț.
CITEȘTE ȘI: Secretul unui cozonac pufos: Trebuie să ții cont doar de un mic lucru
Ai grijă când ungi aluatul cu ou
Abia înainte să îl băgăm în cuptor îl ungem cu oul bătut deasupra și presărăm migdalele felii. Dacă ungeți cozonacul cu ou mai repede, acesta va crăpa la copt și aspectul nu va mai fi plăcut.
Urmează să îl băgăm în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 40 de minute. Când cozonacul e gata, îl lăsăm la răcit culcat pe o parte, apoi îl savurăm cu mare poftă.
Comentarii: