Este bine știut faptul că, până la un stadiu mai avansat, afecțiunile inimii pot fi silențioase și, de cele mai multe ori, asimptomatice. Problemele cu inima pot apărea fără niciun semn de avertizare. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, există anumite semne subtile. Deși cele mai multe persoane tind să le ignore, ele pot fi recunoscute.
Cel mai important lucru este să știți ce anume trebuie să urmăriți, pentru a vă putea prezenta din timp la controlul medical. Iată care sunt semnele care arată că puteți avea probleme cu inima.
4 simptome de avertizare că ai probleme cu inima
1. Durerea în piept
În cadrul unui studiu, durerea toracică a fost cel mai frecvent simptom raportat al stopului
cardiac la pacienții de sex masculin. Potrivit Clinicii Cleveland, anumite tipuri de dureri toracice necesită o vizită imediată la medic. Iată ce sfătuiesc medicii de la această clinică:
„Dacă aveți durere, presiune sau disconfort puternic în centrul pieptului sau în brațe, spate, maxilar, gât sau stomac – împreună cu dificultăți de respirație (timp de) cel puțin cinci minute, sunați la 112.”
CITEȘTE ȘI: Alimentul complet: Are grijă de inimă și scade glicemia – Este bogat în nutrienți
2. Senzația de lipsă de aer
În cadrul unui studiu, respirația scurtă sau senzația de lipsă de aer a fost cel mai frecvent simptom resimțit în rândul femeilor cardiace. Prin scurtarea respirației se înțelege o senzație de „strângere intensă în piept, foamea de aer sau senzația de sufocare”.
Specialiștii atrag atenția că pe lângă anomalii ale inimii, exercițiile fizice intense, temperaturile ridicate, obezitatea masivă și altitudinea ridicată pot provoca dificultăți de respirație unei persoane care este sănătoasă.
3. Pierderea cunștinței
În momentul în care tu, sau cineva pe care îl cunoști, se prăbușește brusc într-o stare inconștientă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să chemi o ambulanță. Ce trebuie reținut este faptul că persoanele care devin inconștiente nu răspund la sunete puternice sau la mișcări. Pulsul lor poate deveni slab, sau pot chiar să nu mai respire.
Persoanele care suferă de o posibilă problemă cardiacă vor deveni adesea temporar inconștiente.
4. Simptome de răceală
Pot apărea simptome asemănătoare gripei, cu dureri abdominale, dureri de spate, greață și vărsături. Când aceste simptome apar simultan cu dureri în piept, dificultăți de respirație sau palpitații, este indicat să sunați la 112.
În momentul în care aveți simptome asemănătoare gripei mai mult de două săptămâni, este un semnal clar că aveți un motiv serios de îngrijorare.
Dr. John Day este președintele societății Heart Rhythm Society și director al Centrului Medical Intermountain Heart Institute din Murray, Utah. Pe lângă cele 4 simptome prezentate mai sus, acesta citează alte posibile complicații care pot crește riscul de stop cardiac.
„Aceste simptome nu trebuie ignorate, mai ales dacă aveți factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi antecedente familiale de probleme cardiace sau hipertensiune arterială, colesterol, diabet sau o afecțiune cardiacă cunoscută.”
CITEȘTE ȘI: Grăsimile de care inima are nevoie: Protejează vasele de sânge
Sfaturi pentru sănătatea inimii
Este indicat să ai un stil de viaţă sănătos pentru a te bucura de o inimă sănătoasă. Cele mai importante sfaturi pentru o mai bună sănătate a inimii, potrivit WebMD, sunt următoarele:
- Dormiți cel puțin șapte ore pe zi.
- Controlați tensiunea arterială prin limitarea consumului de alcool și sare.
- Păstrați o alimentație bogată în fructe, proteine slabe, legume și cereale integrale.
- Reduceți sau eliminați grăsimile saturate (asigurați-vă că citiți și etichetele!).
- Fă-ți testul pentru diabet.
- Exerciții timp de cel puțin 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână.
- Limitați fumatul.
- Asigurați-vă că gestionați stresul într-un mod sănătos (luați în considerare exercițiile fizice, meditația sau yoga).
- Nu uitați să râdeți și să vă distrați! Nu luați viața prea în serios!