SANATATE

Culoarea mucozităților te ajută să îți dai seama de ce afecțiune suferi: La ce să fii atent

antena3.ro

O persoană nu produce cantități vizibile de mucus decât dacă este răcită sau are o altă problemă medicală de bază. Ce informații îți transmite culoarea mucusului?

Mucozitățile eliminate în urma tusei pot avea culori diferite, care se traduc în afecțiuni diferite. Ce culoare pot avea acestea și ce afecțiuni ascund:

Mucusul galben sau verzui

Dacă atunci când tușești elimini mucus de culoare galben-verzuie, este de obicei un semn că organismul luptă împotriva unei infecții. Culoarea provine de la celulele albe din sânge. La început, e posibil să observi că mucozitățile sunt galbene, după care progresează spre o nuanță verzuie. Schimbarea are loc odată cu accentuarea severității și prelungirea duratei potențialei afecțiuni, scrie doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Sfatul scârbos al specialiștilor: De ce este sănătos să ne mâncăm mucii

Mucozitățile de aceste culori pot fi un semn de:

Bronșită. Aceasta începe de obicei cu o tuse uscată, urmată de o tuse cu mucus alb sau limpede care, în următoarea perioadă, poate deveni galben-verzui. Acesta este un semn că boala poate evolua de la virală la bacteriană. Tusea poate dura în acest caz până la 90 de zile.

Pneumonie

Este de obicei o complicație a unei alte probleme respiratorii. În această boală, mucusul poate fi galben, verde sau uneori sângeriu. Simptomele vor varia în funcție de tipul de pneumonie pe care îl ai. Tusea, febra, frisoanele și dificultățile de respirație sunt simptome frecvente în toate tipurile de pneumonie.

Sinuzită

Afecțiunea este cunoscută și sub numele de infecție sinusală. Un virus, o alergie sau chiar unele bacterii pot provoca această afecțiune. Când este cauzată de bacterii, este posibil să observi că este însoțită de mucozități galbene sau verzui, congestie nazală, picurare postnazală și presiune în cavitățile sinusale.

Fibroză chistică

Aceasta este o boală cronică pulmonară în care mucusul se acumulează în plămâni. Această boală afectează adesea copiii și adulții tineri. Poate provoca o varietate de culori ale mucusului, de la galben și verde până la maroniu.

Mucusul maroniu

Mucusul maroniu sau ruginiu poate fi un semn de:

Pneumonie bacteriană

Această formă de pneumonie poate produce mucozități verzui-maronii sau ruginii.

Bronșită bacteriană

Această afecțiune poate produce mucozității maronii-ruginii pe măsură ce progresează. Și bronșita cronică poate veni însoțită de mucus maroniu. Este posibil să ai un risc mai mare de a dezvolta bronșită cronică dacă fumezi sau ești adesea expus la fum și alți iritanți.

Fibroză chistică

Această boală cronică pulmonară poate cauza apariția sputei de culoare ruginie.

Pneumoconioză

Inhalarea diferitelor pulberi, cum ar fi cărbunele, azbestul și silicoza poate provoca această boală pulmonară incurabilă, care cauzează apariția sputei de culoare maro.

Abces pulmonar

Acesta reprezintă o cavitate umplută cu puroi în interiorul plămânilor. De obicei, este înconjurat de țesut infectat și inflamat. Împreună cu neplăceri precum transpirațiile nocturne și pierderea poftei de mâncare, persoana afectată se confruntă cu o tuse însoțită de mucus maroniu (sau cu urme de sânge), care are și un miros neplăcut.

Mucusul negru

Dacă elimini prin tuse mucozități de culoare neagră, înseamnă că ai inhalat o cantitate mare de particule de această culoare, cum ar fi praful de cărbune. Poate însemna, de asemenea, că ai o infecție care necesită asistență medicală.

Mucusul negru este cauzat frecvent de:

Fumat

Fumatul este o cauză frecventă pentru care poți elimina mucozități de culoare neagră.

Pneumoconioză

Un tip special de pneumoconioză poate provoca spută de culoare neagră. Boala afectează mai ales lucrătorii cu cărbune sau orice alte persoane care sunt expuse frecvent la praful de cărbune. Tusea cu mucus negru poate fi însoțită de dificultăți de respirație.

O infecție fungică

O ciupercă numită Exophiala dermatitidis provoacă această infecție neobișnuită care poate cauza apariția unor mucozități de culoare neagră. Afectează mai des persoanele care prezintă fibroză chistică.

Mucusul roșu sau roz

Sângele este probabil cauza oricărei nuanțe de roșu din mucozitățile pe care le elimini prin tuse. Rozul este considerat o altă nuanță de roșu, deci poate indica, de asemenea, că există sânge în mucus, doar că într-o cantitate mai mică.

Mucusul roșu sau roz este de obicei cauzat de:

Pneumonie

Această infecție pulmonară poate cauza apariția mucusului roșu sau roz pe măsură ce progresează. De asemenea, poate provoca frisoane, febră, tuse și dureri în piept.

Tuberculoză

Această infecție bacteriană poate fi răspândită rapid de la o persoană la alta. Simptomele majore includ tuse care durează mai mult de trei săptămâni, însoțită de mucus cu sânge, febră și transpirații nocturne.

Insuficiență cardiacă congestivă

Această problemă de sănătate apare atunci când inima nu pompează efectiv sânge în corp. Pe lângă mucusul roșiatic sau roz, este posibil ca persoana bolnavă să aibă și dificultăți de respirație.

CITEȘTE ȘI: Remediu pentru multe afecţiuni: Ce se întâmplă în corp după ce mănânci varză murată

Embolie pulmonară

Această afecțiune apare atunci când artera pulmonară devine blocată. Acest blocaj este cauzat adesea de un cheag de sânge care călătorește din altă parte a corpului, spre exemplu de la un picior. De multe ori, boala provoacă apariția unor mucozități roșii sau cu urme de sânge. Această afecțiune pune viața în pericol și poate provoca, de asemenea, dificultăți de respirație și dureri în piept.

Cancer pulmonar

Această afecțiune provoacă multe simptome respiratorii, inclusiv tuse cu mucozități de culoare roșie sau chiar tuse cu sânge.

Când să soliciți ajutor medical

Dacă sputa este limpede, galbenă sau verde, este posibil să aștepți în siguranță câteva zile sau chiar două săptămâni înainte de a contacta medicul. E posibil ca după această perioadă să constați că te simți mai bine și să nu ai nevoie de ajutor medical, mai ales dacă, între timp, folosești un umidificator în casă, faci inhalații cu ulei de eucalipt sau iei un sirop de tuse pe bază de nalbă mare și mușețel, care reduce vâscozitățile.

Dacă, însă, observi în mucozitățile eliminate vreo nuanță de roșu, roz, maro sau negru sau ai spută spumoasă, ar trebui să îți faci imediat o programare la medic, deoarece poate fi un semn al unei afecțiuni de bază mai grave. Combinația de mucus roz și spumos, de exemplu, poate însemna o insuficiență cardiacă congestivă într-o etapă avansată. Dacă ai această afecțiune împreună cu dificultăți extreme de respirație, transpirație și dureri în piept, apelează imediat serviciul de urgență 112.

Comentarii: