MOMS

Cum ajung copiii să mintă din cauza părinților/ STUDIU

Foto: Pinterest.com

Educarea unui copil inseamna sa il inveti ca in viata sunt anumite reguli ce trebuie respectate cu sfintenie, fie ca vorbim despre cele de bun simt sau despre manierele in societate. Copilul trebuie sa invete de la parinti sa fie onest, insa de multe ori acest lucru se pierde pe drum, printre prea multe interdictii si reguli prea stricte.

De ce ajung copiii sa minta din cauza strictetii parintilor

Un studiu realizat pe un grup de copii cu varste de la 3 la 4 ani a avut ca scop sa stabileasca daca onestitatea copiilor este influentata sau nu de strictetea parintilor. Cercetarea a fost facuta sub forma de joc, pe subiecti din doua gradinite diferite: una recunoscuta pentru regulile stricte, iar a doua cu metode de educatie permisive.

In cadrul studiului au fost intervievati si parintii copiilor, pentru a descrie felul in care reactioneaza la cateva abateri tipice comise de cei mici. Majoritatea parintilor au spus ca folosesc pedepse fizice moderate precum palmuire, ciupire sau palmuire la fund, scrie acasa.ro.

CITEȘTE ȘI: Masturbarea la copii: Cum ar trebui părinții să abordeze acest aspect, potrivit psihologilor și când ar trebui să se îngrijoreze

In a doua etapa a testului, fiecare copil in parte a fost invitat sa participe la un joc de ghicire a sunetelor scoase de diferite jucarii. Copilul a fost asezat cu spatele la cercetator in timp ce acesta activa jucariile. S-au folosit doar doua sunete la inceput, latratul unui caine si plansul unui copil, iar copilul a fost rugat sa ghiceasca ce jucarie a scos fiecare sunet. Dupa aceasta, cercetatorul a parasit camera rugandu-l sa nu traga cu ochiul.

In faza urmatoare, copiii au trebuit sa identifice o a treia jucarie: un leu de plus care canta o melodie de felicitare, in loc sa scoata un raget caracteristic. Lasati singuri cu jucaria, in mod intentionat, aproape toti copiii au trisat (80%), insa doar unii au identificat jucaria ca fiind un leu de plus, in timp ce ceilalti, pentru a nu fi prinsi, au dat raspunsuri precum un instrument muzical sau un telefon mobil.

Cand cercetatorul a revenit in camera si i-a intrebat pe copii daca au tras cu ochiul, unii au recunoscut (confesori), iar altii nu (mincinosi). Cei mai multi copii care nu au recunoscut ca au tras cu ochiul la jucaria buclucasa si care au incercat sa „musamalizeze” lucrurile proveneau de la scoala mai stricta.

Strictetea parintilor creeaza mincinosi

Concluzia studiului indica o legatura clara intre strictete si minciuni. Copiii expusi la un mediu strict de educatie, atat la scoala, cat si acasa, spun minciuni mai elaborate si convingatoare. Comportamentul necinstit al copiiilor este adoptat ca rezultat al unui mediu sever, plin de pedepse, creat de adulti.

Intr-o nota optimista, abilitatea de a minti eficient fara a fi prins poate fi un semn de inteligenta. Pentru ca o minciuna sa fie eficienta si coerenta, ai nevoie de o memorie buna, pentru a nu te da de gol.

CITEȘTE ȘI: Studiul pe care trebuie să îl vadă toți părinții: Ce se întâmplă în creierul copiilor când le citești

Reversul medaliei este ca severitatea parintilor poate face mai mult rau decat bine, deoarece copiii risca sa se transforme in viitor in agresori, pot avea probleme cu gestionarea furiei sau pot ajunge sa sufere de depresie.

Ce ii face pe copii sa minta? Simplu: teama de repercusiunile pe care le-ar putea avea adevarul, o teama care poate afecta iremediabil relatia dintre parinte si copilul sau.

Comentarii: