NUTRITIE

Cum alegi FRUCTELE atunci când le cumperi?

Urmare a beneficiilor sistemului rapid de transport și a spațiilor din ce în ce mai performante de depozitare, multe fructe și legume sunt disponibile pe piață aproape tot anul, indiferent de țara de origine.

Pentru a beneficia însă de cea mai mare valoare nutritivă și de cea mai bună aromă, alegeți să consumați fructele și legumele în funcție de sezonul lor de culegere.

Iată câteva dintre recomandările care vă ajută să selectați cele mai proaspete fructe și legume, așa cum au fost ele specificate în Ghidul pentru cumpărarea fructelor și legumelor elaborat în colaborare cu  U.S. Department of Agriculture de către American Association of Family and Consumer Sciences, Handbook of Food Preparation.

***

Merele

Sezonul de vârf: Septembrie – Mai.
Alegeți acele fructe care sunt tari la atingere. Evitați-le pe cele moi și bătute. În ceea ce privește culoarea, ea variază de la verde – galben și până la roșu închis, în funcție de soiul ales.

Bananele

Sezonul de vârf:  Tot timpul anului.
Alegeți acele fructe care sunt tari, fără lovituri, de culoare verde până la galbenă.
Dacă este nevoie, lăsați-le la copt, la temperatura camerei, la întuneric.

Ananas

Sezonul de vârf:  Februarie – August
Definitoriu pentru acest fruct este aroma; nu cumpărați un fruct care nu are aroma specifică.
Pentru a fi copt, fructul de ananas trebuie să fie auriu, fără prea multă culoare verde. Totodată, trebuie să fie foarte puțin moale. Când frunjele se îndepărtează ușor, fructul este copt. Așadar, testul pe care îl puteți face chiar în magazin este de a încerca să–i smulgeți o frunză.
Cum fructele  de ananas pe care le găsim în magazinele de la noi sunt în mare majoritate de culoare verde, trebuie menționat  faptul că, spre deosebire de alte fructe, fructele verzi de ananas, culese prea devreme, nu se mai coc corespunzător după culegere.
Fructele trecute sunt moi și au pete mai închise la bază și pe laterale.

Prune

Sezonul de vârf:  Iunie – Septembrie
La fel ca în cazul fructului de mango, nici prunele nu se aleg în funcție de culoare, ci de coajă. Așadar, culoarea nu este un indiciu de maturitate în cazul prunelor. Unele soiuri sunt de culoare mov închis înca de la începutul procesului de coacere, iar nuanța ramane neschimbată până la coacerea completa.
Cauta-le pe cele cu coaja netedp și moale și care au bruma specifică pe ele.  Evitați-le pe cele cu coaja zbârcită.

Cocos

Sezonul de vârf: Septembrie – Martie.
Alegeți  fructul care are o greutate corespunzătoare dimensiunii fructului ales, iar laptele din interiorul nucii este încă fluid. Cele care nu au lapte în interior sunt stricate.
Evită-le pe cele care au un început de mucegai pe ele sau un aspect umed.

Grapefruit

Sezonul de vârf: Octombrie – Iunie
Alegeți-le pe cele tari, rotunde, fără urme de la cutiile de depozitare, având o greutate corespunzătoare dimensiunii, fără a fi extrem de ușoare așadar în raport cu dimensiunea frunctului respectiv.
Evită-le pe cele foarte mari, umflate, cu o textură a cojii proieminentă.

Strugurii

Sezonul de vârf: Iunie – Decembrie.
Pentru a avea calitățile intacte, boabele de struguri nu trebuie să fie extrem de tari, însă delicate, fragede și pline de zeamă. Partea lemnoasă a ciorchinelui nu trebuie să fie rigidă, cu cât este mai uscată cu atât ciorchinele respectiv a fost cules mai de mult timp.

Kiwi

Sezonul de vârf: Iunie – August
Alegeți fructul care, atunci când îl apăsați ușor este elastic, își revine imediat la forma inițială și care este puțin moale la atingere.

Lămâi

Sezonul de vârf: Tot timpul anului.
Fructul ales trebuie să fie destul de tare, iar coaja trebuie să aibă o textură netedă și lucioasă. Dacă sunt prea ușoare în raport cu dimensiunea avută, înseamnă că sunt uscate; oricât de mult o veți stoarce, nu veți obține o cantitate prea mare de suc de lămâie!

Mango

Sezonul de vârf: Aprilie – August
Fructul de mango copt se alege prin apasare, nu dupa culoare. Culoarea acestui fruct exotic nu este un reper al maturitatii. Singurul mod prin care putem afla cât de copt este un mango ar fi sa-l apasam cu degetul.
Un mango de bună calitate are o consistență solidă și este moale la atingere. Dimensiunea poate varia de la mărimea unei prune la cea a unui măr, iar culoarea de la galben la roșu.  Coaja trebuie să fie netedă, pătat cu negru când este foarte copt.
Un mango copt miroase plăcut – usor fructat, mai ales în zona codiței. Pentru aroma sa, fructul de mango verde este utilizat uneori la prepararea diverselor mâncăruri.

Portocale

Sezonul de vârf: Noiembrie – Iunie
Și în cazul portocalelor, raportul dintre greutatea fructului și dimensiunea lui trebuie să corespundă, un fruct mai ușor înseamnă că acel fruct este uscat, respectiv mai puțin zemos. Fructul trebuie să fie ferm, iar coaja nu foarte aspră.

Mandarine

Sezonul de vârf:  Noiembrie – Ianuarie
Mandarina trebuie să aibe culoarea portocaliu profund sau galben, coaja trebuie să fie elastică și lucioasă.
Fructe trecute au coaja tare și uscată.

Papaya

Sezonul de vârf: Tot timpul anului.
Culoarea fructului de papaya variază de la galben-verzui la galben intens. Papaya copt și gata de a fi consumat este cel la care pulpa iese ușor atunci când fructul este presat între palme.

Perele

Sezonul de vârf: August – Mai
Când este apăsat în zona codiței, para trebuie să fie puțin moale.  Culoarea variază de la galben la roșu.
Dacă este necesar, lasă fructul să se coacă la temperatura camerei.

Rodiile

Sezonul de vârf: Septembrie – Noiembrie.
O rodie proaspătă și de calitate trebuie să aibă coaja subțire, lucioasă, cu un aer proaspăt, de culoare roșu închis și strălucitor.  Dacă coaja este mată, fructul este mai vechi. Greutatea rodiei trebuie să corespundă dimensiunii.

 

 

Pepene galben

Sezonul de vârf: Mai – Septembrie
Când alegeti un cantalup, acesta trebuie să fie greu și să emane un miros dulce – dar nu foarte puternic, în acest caz e prea copt. Cu cat e mai greu cu atat e mai zemos si mai dulce. Cel mai bun indicator al maturitatii este zona codiței. Apăsați ușor în zona în care a fost tăiată tulpina; trebuie să fie moale, dar nu într-atât încât degetul să se afunde în fruct. Trebuie să simțiți că, în urma apăsării, coaja își revine, este elastică.
Spre deosebire de cantalup, soiul Honeydew trebuie ales în funcție de aspectul cojii. Ea trebuie să fie lucioasă, moale și aurie (nu galbenă).

Pepene verde

Sezonul de vârf: Mai – August  
Un pepene verde copt este greu; acest lucru indică faptul că este plin de apă. Pentru a verifica maturitatea puteți ciocanii. Deși sunetul diferă (în funcție de soi, de mărime, de grosimea cojii), acesta spune ceva: cu cat un pepene sună mai înfundat, „mai a pământ”, cu atât șansa să fie crud scade.
Dar nu ai de unde să știi dacă nu cumva este prea copt. Fă acest test prin comparație cu alți pepeni de aceeași mărime și soi.
Un alt mod simplu de a vă asigura că luați un pepene copt este să vă uitați la capătul opus codiței; ar trebui sa existe un punct sau o pată galbenă sau maronie. Aceasta este zona pe care pepenele a stat în contact cu pământul, iar dacă ea este albă sau nu există, înseamnă că fructul a fost cules prea devreme.
Alege pepenii care au o formă simetrică, ovala sau rotundă. Evită-i pe cei deformați, turtiți la un capăt sau cu proeminențe.

Căpșuni

Sezonul de vârf: Iunie – August
Dacă miroase așa cum vrei să guste, sigur ai găsit o capșună coaptă. Ca și în cazul ananasului, dacă nu miroase a nimic, sunt șanse mari să nu aibă gust. De asemenea, căpșunile coapte trebuie să fie de culoare roșu aprins, să nu aibă pete și să fie ferme.

Piersici

Sezonul de vârf:  Iunie – Iulie
Piersicile coapte au două nuanțe. Partea care a fost în contact direct cu soarele devine roșie, iar partea opusă devine galbenă. Asigură-te că nu este nicio nuanță de verde în jurul codiței.
Mirosul este și el un reper: dacă au o aromă plăcută înseamnă că vor fi gustoase.

Comentarii: