SANATATE

Cum este afectat creierul atunci când nu mai vorbești cu nimeni pentru o perioadă de timp

Foto: providr.com

Cum este afectat creierul atunci când nu mai vorbești cu nimeni pentru o perioadă de timp. Uneori doriți să vă închideți acasă și să nu vedeți pe nimeni, dar este periculos dacă acest lucru devine un obicei și o persoană încetează să comunice chiar și cu cei mai apropiați de ea. Inclusiv pentru că un astfel de stil de viață schimbă psihicul și funcționarea creierului.

Cum este afectat creierul atunci când nu mai vorbești cu nimeni pentru o perioadă de timp

Pentru a ne simți bine, avem nevoie de comunicare cu oamenii, deoarece oamenii sunt ființe sociale. Acest lucru este important chiar și pentru cei care se consideră introvertiți. În cele din urmă, lipsa de comunicare poate duce la scăderea abilităților mentale și la apariția depresiei. Știința a dovedit-o!

CITEȘTE ȘI: De ce este important să te întinzi după ce te trezești dimineața: Efectul pe care îl are asupra creierului și circulației sângelui

Potrivit oamenilor de știință , oamenii trebuie să comunice în mod regulat deoarece creierul uman a evoluat pentru a necesita menținerea constantă a conexiunilor sociale. Dar astăzi, oamenii se izolează adesea de toată lumea din alegere sau din anumite motive. Dar este important să știm cum poate afecta izolarea starea creierului și dacă poate provoca diverse patologii sau tulburări psihice?

Au fost efectuate cercetări pe termen lung pe această temă, ceea ce dovedește că contactul uman este important pentru noi. De-a lungul anilor, cercetătorii au evaluat continuu relațiile dintre nivelul de activitate socială, funcția creierului și starea sistemului nervos.

În 2021, oamenii de știință au studiat starea creierului a mai mult de 7 mii de persoane și au întocmit o „hartă” a interacțiunii sociale și a activității departamentelor responsabile de socializare.

Zonele „sociale” s-au dovedit a fi strâns legate de acele zone care ajută la luarea deciziilor importante, la reamintirea informațiilor și a motivației, la controlul emoțiilor și la alte abilități. Prin urmare, interacțiunea regulată cu oamenii ne afectează în mod direct abilitățile cognitive.

Cu toții suntem creaturi sociale prin natura noastră. Adică, avem nevoie de comunicare, de schimb de informații, de sprijin emoțional. Atunci când comunicarea este privată sau limitată, ne confruntăm cu stres, schimbări de comportament și o scădere a rezervei cognitive, ceea ce poate duce la probleme grave de sănătate mintală.

Una dintre aceste probleme este demența sau demența dobândită. Este general acceptat faptul că este o boală a persoanelor în vârstă, dar în ultimii ani „întinerește” rapid și ia amploare.

Primele semne

Inițial, semnele demenței sunt invizibile pentru o persoană – ea încetează treptat să-și amintească informații, îi este mai greu să gândească abstract și să navigheze în spațiu. Pe măsură ce boala progresează, la fel se întâmplă și cu secretul și izolarea. Ca urmare, personalitatea este complet pierdută.

CITEȘTE ȘI: Băutura care are un mare impact negativ asupra creierului: Poate duce la micșorarea acestuia

Primele semnale de alarmă pentru demență:

  • probleme cu memoria pe termen scurt (o persoană uită foarte repede ce s-a spus cu o zi înainte),
  • anxietate crescută,
  • schimbări inexplicabile ale caracterului,
  • pierderea interesului pentru hobby-uri,
  • apatie,
  • neglijență.

Uneori, demența este însoțită de neglijență sau obsesia pentru lucruri – atunci când o persoană începe să „colecteze” obiecte absolut inutile și gunoaie, potrivit actualno.com.

Comentarii: