Cercetătorii au descoperit că pacienții care își revin după infecția cu coronavirus pot suferi probleme grave la creier. În unele cazuri extreme, declinul psihic este echivalentul îmbătrânirii cu zece ani a creierului uman, după vindecarea de COVID-19.
Un studiu realizat în rândul a 84.000 de oameni, condus de Adam Hampshire, un doctor de la Imperial College London, a scos la iveală câteva cazuri severe, în care infectarea cu coronavirus este vinovată de deficiențele cognitive, o agonie care se întinde pe mai multe luni de zile, potrivit Reuters.
Oamenii care au avut Covid-19 în formă severă au fost supuși unor teste pentru creier – amintirea unor cuvinte sau unirea unor puncte pe un puzzle, scrie Gândul.
CITEȘTE ȘI: A apărut un nou simptom îngrijorător al infectării cu coronavirus: Este legat de auz
Deficiențele cognitive au fost de o dimensiune „substanțială”, mai ales în rândul celor spitalizați cu Covid-19, au spus cercetătorii.
„Creierul Covid”, îmbătrânit cu 10 ani
În cele mai grave cazuri, „creierul uman a îmbătrânit cu 10 ani la cei cu vârste între 20 și 70 de ani”.
Pe de altă parte, alți cercetători spun că studiul trebuie privit din mai multe unghiuri de abordare.
„Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută, înainte de Covid și rezultatele nu reflectă o recuperare pe termen lung – astfel încât efectele asupra creierului pot fi pe o durată scurtă de timp”, a spus Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Edinburgh University.
Cum afectează noul coronavirus creierul uman. Legătura dintre bolile sistemului nervos și Covid-19
Există o legătură între bolile sistemului nervos și Covid-19, arată un studiu efectuat de cercetătorii americani. Pentru cine se mai îndoia că noul coronavirus nu afectează și creierul uman, articolul din The Telegraph este cel mai puternic argument.
Oamenii de știință din Chicago sunt cei care au studiat legătura dintre virusul SARS-CoV-2 și unele probleme de sănătate, precum tulburările cerebrale.
Martie 2020. Europa este cucerită de Covid-19, teroarea își face simțită prezența pe „Bătrânul continent”. La un spital din Israel, un bărbat este adus în stare critică, cu tuse seacă și fără miros. Ulterior, el a făcut febră puternică, acuzând și o stare continuă de oboseală. A fost supravegheat trei zile, iar apoi, trimis acasă, în carantină la domiciliu.
Comentarii: