SANATATE

Cum este afectată inima de hormonii tiroidieni: Boala care apare după îndepărtarea tiroidei

Foto: Pinterest.com

Cum este afectată inima de hormonii tiroidieni: Boala care apare după îndepărtarea tiroidei. În efortul de a menține sănătatea inimii și a vaselor de sânge, accentul este adesea pus pe controlul nivelului de colesterol, pe dietă și pe exerciții fizice. Dovezile științifice indică din ce în ce mai mult o legătură strânsă între funcția tiroidiană și dezvoltarea aterosclerozei. Dr. Mikhail Kutushov explică detaliile acestei legături.

Cum este afectată inima de hormonii tiroidieni

„Un experiment efectuat de chirurgul vienez Theodor Billiard a devenit punctul de plecare pentru înțelegerea acestei conexiuni. După îndepărtarea glandei tiroide la caprele și oile experimentale, după doar o lună, s-au observat leziuni grave ale sistemului circulator, inclusiv ale vaselor coronare, cauzate de ateroscleroză.

CITEȘTE ȘI: Deficiența acestei vitamine afectează glanda tiroidă

Acest fapt ridică o întrebare logică: cum pot erbivorele care nu au consumat niciodată alimente grase să moară din cauza colesterolului? Răspunsul nu este în consumul de grăsimi, ci în disfuncția tiroidiană”, explică medicul.

Hipotiroidism

Cert este că în cazul hipotiroidismului, adică a scăderii funcției tiroidei, cauzată, de exemplu, de carența de iod, nu doar metabolismul lipidic este perturbat, ci și procesele de refacere a pereților vasculari. Apărarea antioxidantă a organismului slăbește, ceea ce face vasele de sânge mai vulnerabile la deteriorare.

Ca urmare, pereții vasculari se inflamează, iar organismul încearcă să „peticească” leziunile cu colesterol, ceea ce duce la formarea plăcilor aterosclerotice. Adică, colesterolul nu este cauza aici, ci consecința – încercarea organismului de a „vindeca” daunele cauzate de disfuncția tiroidiană.

Mai multe despre sănătatea tiroidiană

„Nu dați vina orbește pe colesterol pentru toate problemele dumneavoastră. Este important să acordați atenție sănătății glandei tiroide. Dacă aveți simptome de tulburare a acesteia (oboseală, slăbiciune, modificări de greutate, probleme ale pielii și părului), asigurați-vă că consultați un medic. Diagnosticul și tratamentul la timp vor ajuta nu numai la normalizarea funcționării glandei tiroide, ci și la reducerea riscului de a dezvolta ateroscleroză”, spune medicul.

El adaugă că iodul și seleniul joacă un rol esențial în funcționarea optimă a tiroidei. Iodul este necesar organismului pentru producerea hormonilor tiroidieni, iar seleniul favorizează activarea acestora și protecția antioxidantă. Puteți obține iod din pește de apă sărată, fructe de mare și sare iodată. Sursele de seleniu includ nucile de Brazilia, tonul, ouăle și semințele de floarea soarelui.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință: Acesta este cel mai bun ceai pentru glanda tiroidă

„Includerea acestor alimente în dieta dumneavoastră nu înseamnă doar să aveți grijă de tiroida dumneavoastră, ci și să contribuiți la sănătatea metabolică și să vă reduceți potențial riscul de boli cardiovasculare”, subliniază Dr. Kutushov.

Comentarii:
preload imagepreload image