Cum este afectată tensiunea de alimentele acide. Alimentația sănătoasă are un efect benefic asupra inimii și a vaselor de sânge, precum și asupra valorilor tensiunii arteriale .
Cum este afectată tensiunea de alimentele acide
„Nu există dovezi că alimentele acide scad tensiunea arterială. Cu toate acestea, cu ajutorul anumitor alimente acide, o puteți influența indirect. De exemplu, în loc de sare, care crește tensiunea arterială, adăugați în mâncare lămâie, suc de lămâie, suc de lime, oțet balsamic, alb sau de vin.” , împărtășesc experții de la Clinica Mayo.
CITEȘTE ȘI: Tensiune arterială mărită: Remediile naturale care ajută cel mai bine la reglarea tensiunii
În special, există diete care reduc tensiunea arterială ridicată. De exemplu, dieta DASH, potrivit căreia trebuie să reduceți consumul de sare, de alimente și băuturi cu adaos de zahăr și de carne roșie. Este mai bine să includeți în alimentația dumneavoastră mai multe fructe, legume, lapte degresat, cereale integrale, pește, carne de pasăre, fasole și nuci.
Cum să controlați tensiunea arterială cu ajutorul alimentelor
Pentru a controla tensiunea arterială ridicată, trebuie să respectați următoarele:
- Consumați alimente cu un conținut scăzut de grăsimi, sare și calorii.
- Citiți etichetele alimentelor și acordați atenție la nivelul grăsimilor trans și al grăsimilor saturate.
- Folosiți condimente și ierburi, oțet, suc de lămâie sau de fructe în loc de sare pentru a aromatiza alimentele.
- Folosiți mai puțin ulei vegetal, unt, margarină, grăsimi și sosuri pentru salate.
„Dacă tensiunea este în mod regulat peste 120 la 80, este important să ne gândim la controlul factorilor de risc pentru hipertensiune. Dacă există salturi peste 130 – 140 la 80, consultați un cardiolog, poate fi vorba deja de hipertensiune”, împărtășesc experții.
„Dacă tensiunea crește la 180/120, așteptați 5 minute și măsurați-o din nou. Chemați cât mai repede o ambulanță dacă presiunea nu scade”, sfătuiesc ei.
Pentru a menține o tensiune arterială normală, dieta trebuie să conțină potasiu, calciu (în legume, fructe, cereale) și magneziu (în produsele lactate). Potasiul reduce efectele negative ale sodiului. Iar magneziul ajută la dilatarea vaselor de sânge și la întărirea pereților acestora.
În plus față de minerale, vitamina C și rutina sunt importante pentru întărirea pereților vaselor de sânge. Somonul, macroul, heringul, păstrăvul de lac, sardinele și tonul conțin acizi grași polinesaturați omega-3 care ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Cod, merluciu și macrou conțin o cantitate mare de potasiu (până la 0,4 g la 100 g de produs). Cartofii conțin mult potasiu, magneziu și vitamina C. Metoda ideală de a-i găti este coacerea la cuptor cu tot cu coajă și fără sare
CITEȘTE ȘI: Ce alimente să nu consumi la masa de seară dacă suferi de hipertensiune
Produsele lactate fermentate conțin calciu și magneziu, care, împreună cu potasiul, au un efect pozitiv asupra activității inimii și a vaselor de sânge. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Boston a arătat că consumul chiar și a unei cantități mici de iaurt – aproximativ două porții pe săptămână – reduce în medie cu 20% riscul de apariție a hipertensiunii și a consecințelor sale periculoase.
Comentarii: