SANATATE

Cum este inflențat colesterolul atunci când postim

health.clevelandclinic.org

Cum este inflențat colesterolul atunci când postim. În cazul colesterolului ridicat, dieta este esențială pentru reglarea nivelului acestuia. Dar postul poate avea și un efect pozitiv. Există dovezi că refuzul alimentelor are și un efect vindecător.

Mulți sunt încrezători că această metodă poate „curăța vasele de sânge și reduce nivelul colesterolului”. Acest lucru este raportat de Dr. Valentina Baidina, un cardiolog de top din Sankt Petersburg.

Cum este inflențat colesterolul atunci când postim

Refuzul de a mânca determină organismul să caute surse alternative de energie pentru a înlocui carbohidrații pe care îi obținem de obicei din alimente.

Primul care se consumă este glicogenul – o rezervă de glucoză care este stocată în ficat și în țesutul muscular. Aceasta ajută la menținerea nivelului adecvat de zahăr din sânge și asigură funcționarea normală a mușchilor. În medie, glicogenul durează 12-24 de ore, în funcție de vârsta și caracteristicile persoanei.

CITEȘTE ȘI: Condimentul medicament: Îți ia durerea de articulații și scade colesterolul

Atunci când stocurile de glucoză se epuizează și nu există alimente disponibile, organismul trebuie să utilizeze grăsimile pentru a menține funcțiile vitale. Acestea încep să se descompună și formează corpuri cetonice, care devin principala sursă de nutriție pentru organe și țesuturi.

Postul și impactul său asupra nivelului de colesterol

„Susținătorii postului cred că activarea acestui proces – cetoza – ajută la normalizarea echilibrului lipidic din organism și la reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate scăzută. Acesta este același colesterol „rău”, al cărui exces duce la formarea plăcilor pe pereții vaselor de sânge și la apariția aterosclerozei”, spune specialistul.

Expertul adaugă că cei care nu sunt pregătiți să postească practică adesea postul intermitent, o metodă care presupune să mănânce strict într-o „fereastră” de timp de 4, 6 sau 8 ore pe zi.

„Efectul postului intermitent asupra organismului este studiat destul de activ. O serie de studii arată că metoda este într-adevăr capabilă să reducă nivelul de colesterol „rău” și să crească proporția de colesterol „bun”. Exemple de astfel de lucrări, de exemplu, sunt oferite de un meta-review Lancet 2024”, spune cardiologul Baydina.

„Dar nu putem spune cu încredere deplină că postul poate proteja împotriva dezvoltării aterosclerozei”, adaugă expertul.

Potrivit medicului, baza de dovezi de până acum constă în experimente pe termen scurt care implică un număr relativ mic de voluntari. Încă nu au fost efectuate studii pe scară largă privind efectele postului asupra sistemului cardiovascular. Astfel, pur și simplu nu există date care să dovedească eficacitatea metodei pe termen lung.

Riscuri și contraindicații

„Da, postul terapeutic pe termen scurt poate fi indicat în tratamentul unor boli ale tractului gastrointestinal, cum ar fi pancreatita. Uneori este utilizat în tratamentul pacienților cu rezistență la insulină și predispoziție la diabet zaharat de tip 2.

În același timp, este important să înțelegem că refuzul alimentelor nu este o modalitate universală de îmbunătățire a sănătății și are multe contraindicații. Inclusiv din partea sistemului cardiovascular. Deci, în niciun caz nu trebuie aplicat postul fără consultarea și supravegherea unui specialist”, spune medicul.

„Postul este un stres imens pentru toate organele și sistemele corpului”, continuă Valentina Baidina. „Deși poate avea într-adevăr un efect pozitiv asupra profilurilor lipidice pe termen scurt, nu există dovezi că este mai eficient decât alte metode”. În plus, dacă nu vă revizuiți obiceiurile zilnice, după încheierea grevei foamei, nivelul colesterolului poate reveni la normal. Corectarea stilului de viață și alimentația joacă în continuare un rol esențial în rezolvarea problemei. Cu ele, și nu cu refuzul mâncării, ar trebui să începem lupta pentru sănătatea vaselor de sânge”, spune medicul, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Cauzele care duc la creșterea colesterolului ce nu țin de alimentație: La ce să fii atent

Cum să scădem corect colesterolul?

Este important să puneți accent pe fructe, legume și cereale integrale, bogate în fibre. Ca surse de proteine, ar trebui să alegeți peștele slab, fructele de mare și carnea de pasăre fără piele și să reduceți la minimum cărnurile grase, organele, mezelurile, produsele de patiserie și prăjelile. De asemenea, ar trebui să limitați consumul de alimente prăjite: este mai bine să dați preferință fierberii, soteării, coacerii sau aburului.

„În cele din urmă, nu uitați de activitatea fizică: mergeți mai des pe jos, încercați să faceți cel puțin seturi simple de exerciții în fiecare zi, începeți un hobby „activ” – dansați, mergeți pe bicicletă sau stăpâniți mersul nordic”, spune specialistul.

Comentarii: