SANATATE

Cum faci diferența dintre vânătăi și cheaguri de sânge: De ce e important să le deosebești

teotrandafir.com

Vânătăile și cheagurile de sânge caracterizează o leziune la nivelul vaselor de sânge. Deși pot fi asemănătoare, acestea implică riscuri diferite și pot fi asociate cu diferite afecțiuni, în funcție de severitatea leziunilor. Iată care este diferența dintre vânătăi și cheaguri de sânge, cum le poți depista și ce trebuie să știi despre efectul lor asupra sănătății.

Cauzele și simptomele provocate atât de vânătăi, cât și de cheagurile de sânge pot varia în funcție de leziune. Deși sângele acumulat poate fi vizibil din cauza transparenței pielii, există anumite diferențe pe care este indicat să le recunoști pentru a determina dacă este vorba despre o vânătaie sau un cheag de sânge.

Cauzele și simptomele vânătăilor

Vânătăile apar, de obicei, după o anumită leziune, precum contactul fizic cu un obiect dur, căderea de la același nivel sau de la alt nivel, dar și fractura osoasă. Aceste tipuri de leziuni pot provoca rupturi ale vaselor de sânge mici, urmând ca la nivelul pielii să apară modificări de culoare, adică vânătăi. Culoarea albastră-violacee inițială a echimozei are drept motiv lipsa oxigenului din sângele extravazat, scrie sfatulmedicului.ro.

CITEȘTE ȘI: Semnele prin care corpul te anunță că mănânci prea multă sare

Simptome:

  • culori specifice la început (locul în care apare o vânîtaie devine roșiatic la iîceput, apoi transformându-și culoarea în albastru închis, violet sau chiar negru)
  • culori specifice spre vindecare (își schimbă culoarea în verde, brun și galben din ce în ce mai deschis, până la estompare completă)durere la atingere, care se reduce odată cu vindecarea

Cauza cheagurilor de sânge

Cheagurile de sânge fac parte din procesul natural de vindecare dupa leziune. Deteriorarea unei anumite portiuni de țesut, urmată de sângerare, duce la încercarea organismului de a o opri. Astfel, în zona respectivă se adună cantități mari de trombocite, având un important rol coagulant.

Cheagurile de dimensiuni mici sunt normale și dispar pe cont propriu. Totuși, anumite cheaguri de sânge capătă dimensiuni importante sau se formează în anumite locuri în care nu au existat leziuni. Cheagurile de sânge care se formează pe cont propriu într-un anumit vas de sânge din cauza hipercoagulării necesită tratament medical urgent.

Simptome:

Cheagurile de sânge sau hematoamele pot provoca simptome diferite în funcție de locul în care se formează și în funcție de țesuturile pe care le afectează. De foarte multe ori, cheagurile care apar la nivelul mușchilor sau organelor necesită tratament medical imediat.

Cheagurile de sânge ce apar în interiorul vaselor de sânge, numite și trombi, pot bloca fluxul sanguin și aportul de oxigen către anumite țesuturi și organe. Blocarea fluxului de oxigen către celule, țesuturi și organe duce la lezarea gravă a acestora, inclusiv decesul.

CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: Obiceiurile care îți îmbolnăvesc creierul

Afecțiuni asociate cu cheagurile de sânge:

  • accidentul vascular cerebral
  • atac de cord
  • embolie pulmonară
  • ischemie mezenterică
  • tromboză venoasă profundă

Simptomele asociate cu afecțiunile dezvoltate de cheaguri:

  • tulburări de vorbire, pareză, paralizii, pierderea vederii – în cazul unui atac vascular cerebral;
  • dureri severe în piept și dificultăți de respirație – semnifică un atac de cord sau o embolie pulmonară;
  • dureri abdominale, febră, melenă – reprezintă semne de ischemie mezenterică;
  • dureri și edem la nivelul unui membru inferior – apar în cazul trombozei venoase profunde.

Comentarii: