Primele semne că ai fost mușcat de căpușă. Imediat ce temperaturile cresc peste 10 grade Celsius și încep ploile, insectele parazite revin la viață. Mușcătura lor e nedureroasă, așa că persoana înțepată nu realizează că este într-un pericol mortal, întrucât căpușele transmit boala Lyme!
Ce trebuie să știi despre insectele parazite
Potrivit specialiștilor, căpușele trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 și 20-25 de grade Celsius. Așa că fiți cu băgare de seamă, pentru că, până la toamnă, e sezonul lor. Trebuie să știți, de asemenea, că aceste insecte au diferite dimensiuni, unele sunt atât de mici încât cu greu pot fi detectate. Muşcătura unei căpuşe nu este dureroasă, pentru că insecta injectează o substanță care anesteziază zona, iar omul înțepat nici măcar nu realizează, potrivit doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: Cum te tratezi dacă eşti muşcat de căpuşă: Sfaturi practice înainte de a ajunge la medic
Primele semne că ai fost mușcat de căpușă
În cel mai bun caz zona unde se află căpușa se înroșește, apar mâncărimi, arsuri și, rareori, durere intensă. De obicei, însă, simptomele grave apar după ce căpușa a căzut. Acestea pot fi: febră, simptome foarte asemănătoare cu cele ale gripei, erupții cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorțeală, durere și chiar inflamația articulațiilor, palpitații, respirație scurtă (sacadată), greață sau vărsături.
Cel mai grav e, însă, că acești paraziți transmit boala Lyme, care este greu de diagnosticat, pentru că mimează simptomele altor afecțiuni, atacând diferite organe. De obicei, ca să pună diagnosticul de boală Lyme, medicii caută să vadă dacă pacienții au pe corp o pată circulară, numită „eritem în ochi de bou”.
Ce boli și viruși transmit acești paraziți
– Boala Lyme: numită și „boala cu 1.000 de fețe”, are o mare varietate de simptome, din care multe le mimează pe cele ale altor afecțiuni cronice. Din acest motiv, poate fi ușor diagnosticată greșit. În stadii avansate, boala poate duce la encefalopatie subacută, encefalomielită cronică progresivă sau neuropatii. Netratată, poate fi mortală.
– Bourbon – este un virus mortal transmis de căpușe, care a fost descoperit anul trecut de Centrul de Control și Prevenție a Bolilor din SUA, după ce un bărbat mușcat de mai multe insecte a făcut atac de cord și a murit, în doar 11 zile de la primele simptome.
– Babesioza: produsă de un parazit din familia Babesia (descoperită de Victor Babeș). Odată ajuns în sânge, acesta distruge hematiile, provocând anemie gravă. Afectează și oamenii, dar este mai frecventă la animalele de companie, pentru care poate fi mortală.
CITEȘTE ȘI: Ai grijă la căpușe! Cum previi cel mai eficient mușcăturile
Ai fost mușcat de căpușă? Cum scoți insecta din piele
Atunci când mușcă, insecta își bagă capul și cârligele lui sub piele. Cel mai bine ar fi să mergeți la medic, pentru că dacă o rupeți și capul rămâne sub piele, zona se va infecta. Dacă nu puteți face asta, trebuie să respectați următorii pași: vă puneți mănuși chirurgicale, prindeți ușor căpușa (nu trebuie strivită), cât mai aproape de piele (dacă o prindeți de abdomen injectează microbi), cu o pensetă fină. O trageți ușor, în linie dreaptă (să nu o răsuciți), deoarece trebuie scos și capul și cârligele. Apoi, păstrați insecta într-un borcan pentru analize. Curățați locul cu spirt, apă și săpun, apoi aplicați iod/betadină.
Comentarii: