Cum îți dai seama că crești un copil fericit: Trei lucruri la care să te uiți. Fiecare își imaginează fericirea într-un mod diferit: pentru unii este absența problemelor materiale, pentru alții – ocupația preferată, iar pentru alții – o familie cu drepturi depline și mulți copii. Cu toate acestea, aceste semne sunt aspectele externe ale așa-numitei „fericiri”.
Cum putem măsura starea internă care ne va ajuta să atingem obiectivele asociate acestui concept? Știm cu toții că atitudinile comportamentale se formează în copilărie – ele devin baza stilului de viață și determină modul în care o persoană se va comporta în diferite situații de viață.
Cum îți dai seama că crești un copil fericit: Trei lucruri la care să te uiți
Iată cum să determinăm că un copil va avea mai multe șanse de a deveni fericit în viitor.
CITEȘTE ȘI: Femeile cu această grupă de sânge dau naștere celor mai inteligenți copii
Copilul știe să vorbească deschis despre dorințele sale
Desigur, nu vorbim despre acei copii care, în afară de „dorințele” lor, nu observă nimic în jurul lor – în acest moment vorbim despre capacitatea de a-și recunoaște nevoile interioare, de a înțelege de ce sunt necesare și cum vor îmbunătăți viața.
Se întâmplă ca copilul să își dorească ceva care îi atrage atenția: o jucărie frumoasă, o distracție sau o dulceață pe care a văzut-o în vitrina magazinului. În același timp, de multe ori copiii nu înțeleg de ce au nevoie de toate acestea.
În consecință, atunci când obțin lucrul dorit, viața lor nu se schimbă în bine, deoarece dorința s-a format datorită unui stimul extern, și nu a conștientizării unei nevoi interne.
Cu cât o persoană știe să-și identifice mai bine nevoile, cu atât îi este mai ușor să-și stabilească obiective în viață și să planifice calea de a le atinge.
Copilul știe cum să-și protejeze limitele personale
Un copil care știe să-și apere interesele își distinge clar jucăriile de celelalte în copilărie – poate că nu le împarte pe ale sale, dar în același timp nu le va lua niciodată pe ale altcuiva.
Este vorba doar despre povestea din cutia de nisip – trebuie să împarți întotdeauna jucăriile tale preferate cu alți copii? Nicidecum. La o vârstă mai înaintată, el nu se va lăsa folosit nici de colegii săi, nici de adulți, înțelegând clar zona de responsabilitate proprie și a celorlalți.
În plus, nu se va lăsa influențat de opinia altora, care nu corespunde propriilor sale principii și valori. O astfel de independență îi permite să nu-și irosească energia pe evenimente care nu îi aduc beneficii sau satisfacții emoționale.
În acest fel, copilul are posibilitatea de a lăsa timp și energie pentru a-și restabili propriile resurse, ceea ce, desigur, este cheia unei existențe fericite și armonioase.
Copilul nu se teme să intre în discuții
Atât cu cei mai în vârstă, fie că este vorba de părinți sau de profesorii de la școală, cât și cu colegii. Simte nedreptatea și este gata să își apere interesele chiar și în fața unor figuri autoritare.
Bineînțeles, copilul învață cum să poarte un dialog și să comunice în mod corespunzător cu ceilalți în primul rând în familie – este întotdeauna valoros dacă adulții sunt gata să discute chiar și cu cel mic argumentele și gândurile lor cu privire la o anumită problemă.
Este mai rău dacă doar vocea părintelui are greutate în familie, iar opinia copilului rămâne mereu „în culise” – această situație îl învață să tacă și să nu-și valorifice nevoile și principiile.
Numai un sentiment de stimă de sine și dorința de a merge pe drumul propriu vă ajută să atingeți obiective ambițioase fără teamă și anxietate în legătură cu rezultatul demersului.
Desigur, toate calitățile discutate în materialul de astăzi sunt crescute în familie în copilărie – ele se formează prin atitudinea atentă și grijulie a părintelui față de personalitatea copilului său, prin înțelegerea profundă a sentimentelor și nevoilor acestuia.
Prin urmare, pentru ca acesta să crească fericit, este necesar să conștientizăm rolul-cheie al adultului în acest proces și să încercăm să construim în familie relații armonioase și de încredere, care să îi permită copilului să se realizeze pe sine, potrivit actualno.com.
Comentarii: