Vitamina C este esenţială pentru buna funcţionare a organismului, însă corpul nostru nu o produce, de aceea trebuie să ne luăm doza zilnică recomandată fie din alimente, fie din suplimente. Când şi cum trebuie luată, la ce ore, cu ce alimente şi ce efecte secundare periculoase poate avea excesul?
Lipsa vitaminei C poate provoca o serie de reacţii negative în corp. Acestea afectează sănătatea fizică şi pe cea mintală. Organismul uman are nevoie de vitamina C (acid ascorbic) pentru sistemul imunitar, oase şi piele sănătoasă.
Este o vitamină hidrosolubilă (solubilă în apă), ajută la creşterea imunităţii, favorizează absorbţia fierului în organism, are un rol important în formarea colagenului, a hormonilor şi a aminoacizilor, este esenţială în procesele de vindecare a plăgilor şi arsurilor. Ideal este să o procurăm din alimente, iar natura este generoasă şi o întâlnim în cantităţi mari în fructe de pădure (în special coacăze), citrice, ananas, kiwi, căpşuni, dar şi în legume precum broccoli, ardei gras, ardei iute, sfeclă roşie, pătrunjel, roşii.
Suplimentele de vitaminele funcţionează diferit. Asta înseamnă că trebuie să ţinem cont de anumiţi factori când le luăm: la ce ore şi cu ce alimente le asociem pentru o mai bună absorbţie în organism. Totodată, este bine de ştiu că exccesul poate avea efecte secundare importante, potriivt clickpentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Vitamina care poate cauza pietre la rinichi, dacă e luată în exces
Dacă nu o procurăm în doză suficientă din alimente, putem apela la suplimentele de vitamina C, dar este foarte important ca doza să fie recomandată de un medic. Însă suplimentele de vitamine trebuie luate în anumite condiţii pentru a fi eficiente.
Fără o alimentaţie corespunzătoare, ele nu vor fi asimilate de organism, de aceea e bine să le asociem cu alimente care conţin în mod natural vitaminele din capsulă. Astfel, vitamina C poate fi luată cu un suc de portocale sau un smoothie de fructe de pădure. Poate fi luată la orice oră din zi, dar este bine să fie înpărţită în 2-3 doze mai mici.
CITEȘTE ȘI: Medicii lămuresc eterna dilemă: Poate vitamina C să prevină răceala sau nu?
Specialiştii consideră că o doză zilnică eficientă este de 500-1000 mg vitamina C, mai ales în sezonul rece, când alimentaţia nu este bogată în fructe şi legume proaspete. Doza maximă este 2000 mg, iar dacă e depăşită pot apărea efecte secundare neplăcute sau severe: greaţă, diaree, dureri abdominale, tulburări hepatice şi endocrine, pietre la rinichi şi, totodată, poate influenţa analizele de sânge pentru glicemie.