Oricui ii place o locuinta curata, in care miroase bine, a confort si a acasa. Pastram igiena in caminul nostru pentru a ne pastra sanatatea, pentru a fi in siguranta, insa uneori, chiar si daca dam atentie si celor mai mici detalii, facem lucruri care, fara sa ne dam seama, fac mai mult rau decat bine.
Cele mai comune obiecte din casa care pot dauna sanatatii
Chiar daca avem o casa perfect curata atunci cand ne uitam in jur, sunt anumite detalii de care ar trebui sa tinem cont macar de acum inainte.
Desi am crede ca facem totul ca la carte cand vine vorba de curatenie, avem, fara sa realizam, obiceiuri care sunt mai degraba toxice. Iata care sunt cele mai comune dintre ele:
Saltelele sunt principala sursa de poluare dintr-o casa
O saltea buna este cea mai buna prietena a omului cand vine vorba de confort si odihna. Si totusi ea poate deveni o sursa de toxicitate. Cum? Pentru a fi ignifuge, saltelele de dormit au in componenta elemente rezistente la ardere, prin urmare incarcatura chimica este foarte mare, insa fara miros. Prin urmare, inhalam aceste substante fara sa ne dam seama, in timpul orelor petrecute in dormitor. Aerisiti bine camera de dormit si patul, in fiecare zi, recomanda acasa.ro.
CITEȘTE ȘI: Remedii naturale: Cum să ai o casă plăcut mirositoare, fără a-ți pune sănătatea în pericol
Hainele duse la curatatorie
Foarte multa lume prefera sa duca hainele la curatatorie pentru a scapa de misiunea spalatului rufelor. Avantajele sunt evidente: economie de timp, efort mai putin, haine mult mai bine curatate decat in masina de spalat. Totusi, acest obicei poate fi periculos pentru sanatate din cauza substantelor chimice folosite in curatatorii. Aerisiti bine hainele inainte de a le pune in dulap dupa ce le-ati ridicat de la curatatorie.
Produsele de igiena personala
Toate cremele, pasta de dinti, sampoanele, deodorantele, lotiunile pe care le vem in casa contin o multime de chimicale si conservanti care, pe termen lung, nu fac deloc bine corpului si nici aerului din casa. Inlocuiti produsele din comert, de linie, cu unele naturale, fara conservanti si chimicale.
Covoarele si mochetele, probabil cele mai murdare locuri din casa
Fie pentru ca ne place cum arata, fie pentru ca asigura o atmosfera mai calda la propriu si la figurat, covoarele si mochetele se regasesc aproape in orice casa. Totusi, ele nu sunt deloc igienice, daca nu sunt alese cu atentie si curatate corespunzator. Unele covoare pot emana gaze toxice, periculoase pentru organism, si sunt, totodata, „leaganul” perfect pentru germeni si bacterii, cum ar fi acarienii, alergenii de la gandaci, mucegai, praf, si multe alte lucruri pe care nu ti-ar placea sa stii ca le ai in casa.
Aer conditionat sau nu prea?
Cei mai multi dintre cei care au acasa aparate de aer conditionat le folosesc in special vara. Atunci ferestrele sunt inchise pentru ca aerul rece sa nu iasa, iar cel fierbinte sa nu intre. Iar acesta este un obicei atat de nociv. Aparatele de aer conditionat pur si simplu recircula aerul dintr-o incapere, fara a-l purifica, desi au filtre care ar trebui sa retina germenii si alergenii. Problemele majore pot sa apara mai ales cand aparatul nu este curatat periodic, asa cum trebuie, iar filtrele nu sunt inlocuite la timp.
Prosoapele din baie, un pericol major
Desi ai crede ca un prosop ramane curat pentru ca il folosesti dupa ce te-ai spalat, acesta este unul dintre cele mai murdare obiecte din baia ta. Prosoapele stau toata ziua intr-un mediu incarcat cu germeni si chiar cu bacterii fin fecale, sunt tinute in umezeala si devin locul favorit al microbilor. Ca sa nu mai vorbim de celulele de piele, particulele de saliva si alte fluide corporale. Prosoapele trebuie spalate cat mai des si, de preferat, intinse la soare pentru a se usca si aerisi.
Intratul incaltat in casa
Multi dintre noi ajungem acasa dupa ore bune petrecute la serviciu si nici nu realizam ca nu ne descaltam la intrare. Rezultatul? Toate bacteriile cu care am intrat in contact pe afara, la serviciu si pe unde ne-au mai purtat picioarele au ajuns acum pe toata podeaua din casa; si se vor lua din nou dupa tine, atunci cand mergi descult, sau dupa copiii carora le place atat de mult sa se tavaleasca sau sa se tarasca pe jos.
CITEȘTE ȘI: Marie Kondo avertizează: Cum îți este afectată sănătatea și viața profesională de dezordine
Ce sa faci pentru o igiena cat mai buna in locuinta ta
Solutia pentru a reduce impactul negativ pe care aceste obiecte sau obiceiuri il au asupra mediului in care traim sta in cateva lucruri simple:
- aerisiti intreaga casa cat de des si cat de mult posibil
- nu lasati gunoiul sa se adune si sa stea prea mult n casa
- stergeti praful cu o carpa umeda sau cu servetele speciale sau folositi aspiratorul
- apelati la plante pentru a purifica aerul din locuinta.