Cum îți poți da seama că te doare colonul: Ce spune medicul. Durerea din bolile colonului poate sa apara in situatii simple– colon iritabil, constipatie sau diaree trecatoare – dar si in cancerul de colon, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale.
Este extrem de important de stiut ca in aceste boli durerea nu difera semnificativ, de aceea este bine ca in cazul persistnetei durerii, sa fie facuta o evaluare medicala pentru orice eventualitate.
Dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog-hepatolog a oferit raspunsuri la unele dintre intrebarile pe care le primeste de la pacientii pe care ii consultă.
Colonul este localizat in abdomen – burta, cam … peste tot.
El incepe de la radacina piciorului drept cu cecul, de care este agatat apendicele, urca pana sub coaste (acesta este colonul ascendent), merge apoi traversand partea de sus a abdomenului (acesta este colonul transvers) de unde coboara pe partea stanga a abdomenului (colonul descendent) pana in pelvis (colonul sigmoid – are forma literei S) terminandu-se cu orificiul rectului, potrivit doctorulzilei.ro.
Durerea din bolile de colon poate fi localizata oriunde pe traiectul colonului, si nu totdeauna localizarea durerii este in locul in care este afectat colonul
Colonul are numerosi nervi care ii comanda miscarile prin care amesteca si evacueaza materiile fecale, ii regleaza secretia, dar are si terminatii nervoase care culeg durerea. In majoritatea cazurilor colonul doare atunci cand diametrul sau creste peste normal, de obicei prin obstructie sau gaze, daca apar spasme ale musculaturii sale sau daca este iritat sau ranit un nerv din zona colonului. In interiorul colonului nu exista terminatii nervoase care sa culeaga durerea, de aceea o rana in interiorul colonului, o sangerare, o biopsie nu sunt dureroase.
”Dupa cum am spus colonul doare cand este umflat excesiv, spastic sau are un nerv iritat,” a precizat medicul.
Principalele boli ale colonului care pot da dureri sunt, potrivit gastroenterologului, urmatoarele:
Dupa cum vedeti sunt boli simple dar si altele foarte grave care pot da acelasi simptom: durere de colon
”Am auzit destul de des de la pacienti ma doare colonul. De fapt este foarte greu pentru oricine sa spuna ca o durere tine fix de un anumit organ, de accea este foarte greu sa spui despre o durere ca este durere de colon, chiar daca este localizata pe traiectul colonului.
Sansa unei dureri din zona colonului de a fi data chiar de o boala a colonului este mai mare atunci cand persoana cu durerea respectiva are si alte simptome ce sugereaza existenta unei boli de colon – scaune cu sange, diaree sau constipatie, balonare, bolboroseli in burta” a mai precizat dr. Dițoiu.
Altfel, durerile colonului pot fi confundate cu numeroase alte cauze de durere sau boli.
CITEȘTE ȘI: Cele două alimente care elimină o cantitate mare de toxine din colon
Destul de des bolile colonului nu dau dureri, motiv pentru care sunt diagnosticate in stadii avansate de evolutie.
Cele mai frecvente situatii in care imbolnavirea colonului poate sa nu dea dureri sunt: