SANATATE

Cum îți poți da seama că uleiul de măsline a expirat

Foto: Pinterest.com

Cum îți poți da seama că uleiul de măsline a expirat. Fiți sincer – de cât timp stă sticla de ulei de măsline pe blatul dumneavoastră? Dacă a stat acolo expusă în permanență la lumina soarelui, probabil că gătiți cu ulei de măsline expirat.

Dar cum vă dați seama când uleiul de măsline s-a stricat cu adevărat? Iată câteva trucuri de bază pentru a recunoaște uleiul de măsline expirat și cum să aveți grijă de sticlă odată ce o primiți acasă.

1. Ce cauzează râncezirea uleiului de măsline?

Distribuitoarele transparente de ulei de măsline pot adăuga un aspect estetic zonei de gătit, dar, în realitate, ele sunt cauza râncezirii rapide a uleiului de măsline. Aceasta deoarece râncezirea uleiului de măsline se datorează oxidării – atunci când uleiul de măsline este expus la oxigen și lumină, acesta expiră mai repede din cauza oxidării acizilor grași nesaturați din el, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: De ce este bine să bei ulei de măsline pe stomacul gol: Cum sunt afectate organismul și glicemia

Toate tipurile de ulei de măsline pot râncezi, dar acestea se oxidează la viteze diferite în funcție de multe variabile, cum ar fi prezența antioxidanților naturali și a vitaminei E, care sunt de obicei ridicate în uleiul de măsline extravirgin.

Chiar dacă gura de scurgere a dozatorului de ulei de măsline are un capac, aerul pătrunde în sticlă și accelerează procesul, făcând ca uleiul de măsline să râncezească înainte să vă dați seama. Expunerea la lumină și căldură va face, de asemenea, ca uleiul de măsline să se strice și să expire mai repede și chiar să își schimbe culoarea. Ceea ce a fost odată galben sau verde poate deveni cu ușurință portocaliu-maroniu-galben – unul dintre numeroasele semne că gătiți cu ulei de măsline expirat.

2. Care sunt semnele că uleiul tău de măsline a expirat?

Spunem că uleiul de măsline este rânced atunci când puteți detecta arome și gusturi care semnalează un stadiu avansat de oxidare. Gândiți-vă la nuci vechi, pasteluri, chit pentru ferestre și ulei de in. În plus, senzația în gură a uleiului de măsline se deteriorează pe măsură ce se oxidează, devenind neplăcut de uleioasă.

Uleiul de măsline expirat va avea, de asemenea, o aromă ceroasă în comparație cu aroma obișnuită de măsline proaspete pe care ar trebui să o aibă.

3. Cum să vă protejați uleiul de măsline de râncezire?

Există patru acceleratori de oxidare de care trebuie să țineți cont atunci când împiedicați uleiul de măsline să se strice.

Păstrați uleiul de măsline într-un loc răcoros

O cămară sau alt dulap răcoros este o opțiune bună, și pentru depozitarea pe termen lung. Dacă ați plecat în vacanța de vară, de exemplu, frigiderul este potrivit. Cu toate acestea, nu refrigerați uleiul de măsline tot timpul, deoarece acesta se solidifică și apoi trebuie încălzit înainte de utilizare. Este foarte inconfortabil, iar răcirea și încălzirea repetate par să accelereze deteriorarea calității sale.

Păstrați-l bine închis după deschidere

Folosiți-l în termen de câteva luni. Dacă doriți să cumpărați ulei de măsline într-un ambalaj de volum mai mare (adesea mult mai economic), îl puteți turna cu grijă în sticle mai mici, perfect curate și uscate, fără spațiu gol în partea superioară, le puteți închide ermetic și le puteți păstra într-un loc răcoros și întunecos. Lăsați uleiul să alunece pe partea laterală a sticlei pentru a evita amestecarea prea multor bule de aer.

Depozitați uleiul de măsline într-un loc întunecos

Lumina ultravioletă este extrem de dăunătoare pentru uleiul de măsline, așa că depozitați-l în întuneric. Cumpărați-l în sticlă întunecată sau acoperită, cutii sau pungi într-o cutie pentru a-l proteja de lumină. Depozitați-l întotdeauna în dulap sau în cutia originală. Înveliți sticlele transparente în folie de aluminiu pentru o protecție excelentă împotriva luminii.

CITEȘTE ȘI: Curățarea ficatului: Acest tip de ulei de măsline te va ajuta cel mai mult

Folosiți uleiul de măsline în termen de două luni

Uleiul de măsline este un produs perisabil și prospețimea este importantă. Nedeschis și depozitat corespunzător, uleiul de măsline extravirgin bine făcut va fi bun timp de doi până la trei ani după recoltare, dar este mai bun în primul an.

Uleiul de măsline într-o sticlă de sticlă sau de aluminiu ar trebui utilizat în termen de una sau două luni pentru a obține cea mai bună calitate și aromă din acest produs.

Comentarii: