X

Cum îți sabotezi singur planul sănătos de a slăbi: Alegerile alimentare care îți fac mai mult rău

Dacă ai adoptat o rezoluție de Anul Nou că vei mânca mai sănătos, atunci știi cât de ușor este să te pierzi în rutine de alimentație mai puțin sănătoase. „Oamenii încep aceste planuri cu cele mai bune intenții, dar uneori nu au cele mai bune informații pentru a menține schimbările”, explică dieteticianul Kathy McManus, director al Departamentului de Nutriție de la Spitalul Brigham și Femei, afiliat la Harvard.

Vezi dacă recunoști oricare dintre următoarele greșeli comune și ia în considerare sfaturile lui McManus pentru a le depăși.

1. Adoptând o dietă prea restrictivă

Este greu să te ții de diete care îți cer să excluzi alimente într-un mod nerealist. De exemplu, dacă promiți să nu mai mănânci niciodată un alt dulce, s-ar putea să cedezi poftelor mai repede decât ai fi făcut-o dacă ți-ai fi permis ocazional un răsfăț rezonabil. „A fi restrictiv nu este durabil. Trebuie să abordezi acest aspect pe termen lung”, spune McManus.

Ea recomandă să faci din noul plan alimentar un angajament pe viață. „Fă-l echilibrat, ca să nu te simți lipsit”, sugerează ea. Dacă dorești un răsfăț, ia în considerare aportul zilnic de calorii (trebuie adaptat la sănătatea și greutatea ta) și amintește-ți că o cantitate mică de zahăr este acceptabilă – nu mai mult de 24 de grame pe zi pentru majoritatea femeilor și nu mai mult de 36 de grame pe zi pentru majoritatea bărbaților, conform Asociației Americane a Inimii.

CITEȘTE ȘI: Sucul care scade glicemia în câteva ore: Cum să îl bei pentru a fi eficient

2. Excluderea alimentelor greșite

McManus avertizează despre evitarea alimentelor sănătoase, deoarece presupuneți că sunt dăunătoare pentru sănătate. Da, ar trebui să eviți grăsimile trans artificiale (care se găsesc în alimentele ambalate, crește colesterolul LDL „rău” și trigliceridele și scade colesterolul „bun” HDL), să limitezi grăsimile saturate (care se găsesc în alimente precum untul și carnea roșie) și stai departe de alimentele procesate sau ambalate (care sunt de obicei bogate în sare, zahăr și grăsimi trans).

Dar nu evita acestea:

Grăsimi sănătoase

După nebunia de a mânca fără grăsimi din anii ’90, unii oameni încă mai au o fobie a grăsimilor alimentare. Grăsimile au mai multe calorii pe gram în comparație cu carbohidrații și proteinele, dar grăsimile nesaturate sunt importante pentru sănătatea cardiovasculară. S-a descoperit că scad LDL și colesterolul total atunci când sunt înlocuite cu grăsimile saturate. Include grăsimi sănătoase în dieta ta alegând avocado, ulei de măsline, nuci, unt de nuci și semințe.

Fructe

Dulciurile naturii conțin zahăr, dar corpul tău se ocupă de acesta altfel decât zahărul adăugat, datorită fibrei care se găsește și în fructe. Nu uita că și fructele sunt încărcate cu vitamine și antioxidanți. Fructele de pădure în special sunt asociate cu o creștere mai mică în greutate și cu un risc mai mic de a avea un atac de cord.

3. Păstrarea alimentelor nesănătoase la îndemână

Este mai dificil să eviți alimentele nesănătoase dacă le depozitezi în cămară, chiar dacă sunt destinate doar unei ocazii speciale. „Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te înconjori cu alimente sănătoase”, spune McManus. „Asta vei mânca când te trezești căutând o gustare. Dar dacă cumperi o cutie de înghețată, în cele din urmă îți va intra în stomac.”

În schimb, când dorești un desert delicios sau ceva ce nu ar trebui să ai în fiecare zi, cumpără-l chiar înainte de a-l consuma.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care au grijă de articulațiile tale: Reduc inflamația și previn rănile

4. Mâncatul noaptea

Mâncatul noaptea poate duce la probleme. De exemplu, menținerea unui obicei de a mânca în timp ce vă uitați la televizor poate duce la supraalimentare. Economisirea caloriilor din timpul zilei pentru o masă noaptea este, de asemenea, nesănătoasă.

„Ai nevoie de calorii în timpul zilei, când concumi energie”, spune McManus. „Și dacă nu mănânci suficient ziua, s-ar putea să-ți fie atât de foame noaptea încât să mănânci în exces”. În plus, mâncatul înainte de culcare poate duce la arsuri la stomac, ceea ce te poate împiedica să dormi bine.

5. Nu ții evidența aportului tău alimentar

„Cercetările arată că oamenii care își urmăresc aportul alimentar, dacă încearcă să slăbească sau monitorizează sodiul în dietă, au mai mult succes”, spune McManus, „te face să fii conștient în mod regulat de ceea ce pui în gură și cât de mult mănânci.” Ea subliniază, de asemenea, că urmărirea alimentelor îți oferă o imagine de ansamblu, astfel încât să îți poți da seama ce funcționează și ce nu.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro