Cum îți sunt afectați hormonii de lipsa de magneziu. Deficitul de magneziu poate provoca multe stări neplăcute: de la proasta dispoziție până la creșterea riscului de naștere prematură la femeile însărcinate.
Cum îți sunt afectați hormonii de lipsa de magneziu
Endocrinologul Yulia Krivyovyaz explică modul în care magneziul și hormonii sunt conectați, de ce acest mineral joacă un rol important în organismul nostru.
Acest mineral este un oligoelement necesar pentru corpul uman, aproximativ 350 de reacții din organism nu pot avea loc fără participarea sa. Magneziul este necesar pentru sinteza proteinelor, pentru absorbția grăsimilor și carbohidraților, pentru funcționarea creierului, pentru funcționarea multor enzime și, bineînțeles, pentru echilibrul hormonilor din organism.
CITEȘTE ȘI: 6 simptome care indică în mod clar că suferi de o deficiență de magneziu
Mineralul acesta este necesar pentru creșterea și întreținerea corectă a oaselor, funcționarea nervilor și a mușchilor.
În stomac, ajută la neutralizarea acidului gastric și favorizează peristaltismul intestinal. Deficitul de magneziu poate duce la scăderea nivelului de serotonină – hormonul bucuriei, ceea ce înseamnă că poate provoca o stare de spirit scăzută, creșterea anxietății și tulburări de somn.
Magneziul reglează producția de hormoni ai glandelor suprarenale (hormoni ai stresului) – cortizol, adrenalină, norepinefrină, protejând organismul de efectele acestora. Are un efect calmant asupra sistemului nervos.
Nivelul său suficient în sânge crește sensibilitatea țesuturilor la insulină, reduce dorința de dulciuri, ajutând astfel la controlul nivelului de zahăr din sânge.
Deficitul de magneziu crește rezistența la insulină. Mineralul comentat este necesar pentru producerea de hormoni sexuali.
CITEȘTE ȘI: Magneziu: Cum influențează nivelul zahărului în sânge
La femeile însărcinate, este necesar pentru funcționarea normală a placentei, reduce tonusul uterului, previne apariția toxicozei, nașterea prematură. Acest mineral nu este sintetizat în organism, ci vine cu alimente și apă. Alimentele bogate în fibre sunt, de obicei, bogate în magneziu. Acesta se găsește în fasole, spanac, ovăz, avocado, smochine, nuci, potrivit actualno.com.
Comentarii: