Cum miroase organismul când suferă de deficit de vitamine. Mirosul corporal poate fi un subiect incomod, dar este important de abordat. Mulți cred că este rezultatul unei igiene precare – lipsa dușului, nefolosirea deodorantului și purtarea acelorași haine pentru perioade lungi de timp – dar mirosul corporal poate apărea și din cauza unor tulburări sau deficiențe nutritive care provoacă un miros puternic și neplăcut.
Lipsa unui aport suficient de o anumită vitamină, cum ar fi vitamina B12, poate face ca unele persoane să aibă gaze excesive și urât mirositoare, dar nu neapărat un miros corporal neplăcut. Deficiențele minerale, în special de zinc, sunt mai susceptibile de a contribui la mirosul corporal.
Cum miroase organismul când suferă de deficit de vitamine
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți îngrijorări cu privire la mirosul corporal și la modul în care acesta are legătură cu dieta dumneavoastră.
1. Zinc
Zincul este un mineral care vă susține sistemul imunitar, simțul gustului și al mirosului, sănătatea prostatei și funcția suprarenală. Zincul joacă, de asemenea, un rol important în gestionarea deșeurilor produse în corpul dumneavoastră după ce acesta digeră carbohidrații.
Deficiența de zinc din alimentație este frecventă și afectează aproximativ 2 miliarde de oameni, potrivit Institutului Linus Pauling. Dar această deficiență nutrițională nu este comună în Statele Unite.
O dietă săracă în zinc poate descuraja procesul de detoxifiere, ceea ce ar putea duce la apariția mirosului corporal. Oxidul de zinc, un compus chimic care conține zinc și oxigen, se găsește în mod obișnuit în deodorante datorită proprietăților sale antimicrobiene care luptă împotriva bacteriilor și a transpirației. Utilizarea zincului pe piele poate fi utilă în combaterea mirosurilor, potrivit unei analize din iulie 2014 din Dermatology Research and Practice.
Simptomele deficienței de zinc pot include căderea părului, diaree, scădere în greutate, anomalii ale gustului, impotență, leziuni ale ochilor și ale pielii și vindecarea întârziată a rănilor, potrivit National Institutes of Health.
Puteți obține mai mult din acest mineral consumând alimente bogate în zinc, cum ar fi stridiile, carnea de vită, carnea de porc, carnea de miel și puiul cu carne neagră. Cerealele integrale îmbogățite, nucile și legumele sunt surse vegetariene bogate în zinc.
2. Vitamina C
Scorbutul este o boală cauzată de o deficiență severă de vitamina C. Deși este puțin frecventă în țările dezvoltate, persoanele în vârstă, grupurile cu venituri mici și alte persoane pot fi expuse unui risc mai mare, potrivit unui studiu din iulie 2020 în Nutrients.
Transpirația cu miros putred este un simptom al scorbutului, potrivit unei revizuiri mai vechi, frecvent citate în septembrie 2011 în The Journal of Biochemistry.
Puteți obține mai multă vitamina C prin consumul de alimente vegetale, cum ar fi citricele, cartofii, roșiile și spanacul, potrivit Clinicii Mayo. Administrarea de vitamina C poate îmbunătăți, de asemenea, absorbția fierului.
3. Riboflavina (vitamina B2)
Puteți dezvolta un miros neplăcut de pește chiar și fără să mâncați multe fructe de mare. Aceasta poate fi cauza unei afecțiuni numite trimetilaminurie.
CITEȘTE ȘI: Vitamina esențială pentru organism: Previne formarea cheagurilor de sânge și stimulează sistemul imunitar
La cei care suferă de trimetilaminurie, compusul trimetilamină se acumulează în organism și este eliberat prin transpirație, urină, fluidele reproductive și respirație. Rezultatul este un miros puternic de pește, potrivit Institutului Național de Cercetare a Genomului Uman. Dacă aveți trimetilaminurie, se recomandă administrarea de suplimente de riboflavină (vitamina B2), potrivit livestrong.com.
Este posibil ca o deficiență să nu fi cauzat tulburarea, dar o cantitate suplimentară de riboflavină în dieta dumneavoastră, împreună cu reducerea alimentelor care conțin trimetilamină, cum ar fi legumele crucifere și fructele de mare, ar putea ajuta. Puteți obține riboflavină din carne de vită, tofu, lapte, ouă și nuci, potrivit USDA.
Comentarii: