NUTRITIE SANATATE

Cum păstrăm alimentele proaspete mai mult timp

Foto: Pinterest.com

Congelarea alimentelor este o metodă de păstrare a acestora în stare proaspătă vreme mai îndelungată- moștenită de la eschimoși.

Cu ajutorul ei, rămân intacte culoarea, gustul, consistența, valoarea nutritivă și conținutul în vitamine.

CITEȘTE ȘI: Ai grijă la alimentele depozitate în congelator: Cât le poți ține fără să se deterioreze – Carnea contează cel mai mult

Cum păstrăm alimentele proaspete mai mult timp

Ce se congelează?

Carnea și mezelurile: Bucăți de carne slabă și salam uscat.

Pachetele să nu fie mai groase de 10-12 cm, pentru a putea fi stivuite mai ușor.

Păsările: Curățate de pene și intestine și spălate bine cu apă rece.

Dacă sunt mici, se leagă aripile și pulpele de trunchi, iar dacă sunt mari, se taie în două sau se porționează.

Vânatul: Se taie bucăți, se înlătură pielițele și tendoanele.

Se porționează obligatoriu.

Peștele: Trebuie să fie foarte proaspăt, curățat de solzi și de intestine.

La peștii mari, se îndepărtează capul și aripioarele.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în gospodărie: De ce să pui o monedă în congelator

Cum păstrăm alimentele proaspete mai mult timp

Legumele: În principiu, legumele se congelează întregi și trebuie să fie coapte și proaspete.

Roșiile, ceapa, ardeii grași, rădăcina de țelină, ridichile, salata verde și castraveții trebuie tăiate felii sau cubulețe, pentru că întregi nu se congelează bine.

Restul legumelor se opăresc înainte de congelare și se răcesc.

Fructele: Bine coapte, se tăvălesc bucată cu bucată prin zahăr tos și se congelează la puțină distanță unele de altele și abia pe urmă, înghețate, se introduc în cutii sau în pungi.

Merele și perele se opăresc puțin înainte de congelare.

Produsele de patiserie: Pot fi congelate prăjiturile, torturile și aluaturile, dar umplutura sau glazura se adaugă abia după ce au fost decongelate.

Produsele lactate și ouăle: Laptele se congelează doar omogenizat, untul dacă nu conține sare, iar ouăle se sparg și se bat.

Comentarii: