NUTRITIE SANATATE

Cum păstrăm fructele proaspete mai mult timp

Fructele conțin și multă apă, pe lângă vitaminele și mineralele foarte importante pentru sănătatea noastră, așa că este o metodă bună să ne hidratăm corespunzător.

Dezavantajul fructelor este că sunt foarte perisabile, bananele se înnegresc destul de repede, altele se oxidează sau se usucă dacă nu sunt consumate integral. Iar frigiderul nu este întotdeauna cea mai bună opțiune. Atunci cum păstrăm fructele proaspete mai mult timp?

CITEȘTE ȘI: Fructele care au grijă de ochii tăi: Îi protejează de razele ultraviolete

Cum păstrăm fructele proaspete mai mult timp

Totul începe de la o depozitare corectă, care contribuie mult la durata lor de viață. Cele mai multe fructe rezistă foarte bine în frigider chiar și o săptămână, merele până la 3 săptămâni.

Un lucru interesant despre mere și banane este că se crede că au o contribuție la coacerea mai rapidă a altor fructe, așa că ar fi bine să le depozităm separat de restul fructelor, care se strică mai repede.

Ideal ar fi să depozităm separat toate fructele, pentru a preveni transmiterea gazelor pe care le emit de la unele la altele.

În cazul fructelor de pădure și a strugurilor sunt foarte bune chiar pungile sau caserolele în care le cumperi, care au găuri mici. Acestea ajută fructele să elimine umezeala și le păstrează proaspete mai mult timp.

În schimb, unele fructe au nevoie de un timp de depozitare afară, până ajung să fie coapte bine. Printre aceste fructe se numără: kiwi, banane, avocado, mango, nectarine, piersici, pepene, ananas, pere sau prune. După ce s-au copt, când sunt ușor moi la pipăire, se pot depozita în frigider să reziste mai mult timp.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune fructe pentru creier: Previn deteriorarea acestuia

Cum păstrăm fructele proaspete mai mult timp

Pentru fiecare tip de fructe există câteva trucuri, care le pot prelungi viața cu cel puțin câteva zile.

Iată ce poți face pentru fiecare fruct preferat:

  • Căpșunile – le poți prelungi viața dacă le scufunzi în apă fiartă timp de 30 de secunde. Apa fierbinte omoară toate bacteriile și orice urmă de mucegai, care ar duce la stricarea căpșunilor.
  • Bananele – prelungește-le viața înfășurând o folie de aluminiu în jurul cozilor. De asemenea, bananele se pot păstra și la frigider după ce s-au copt pentru a se păstra mai mult timp. Deși coaja se va înnegri rapid, interiorul va fi perfect timp de mai multe zile.
  • Orice fruct tăiat – dacă ai consumat doar o parte, acoperă restul cu învelitoare speciale pentru alimente și borcane. Se vor păstra mai bine minimum 2-3 zile. În cazul fructelor tăiate bucăți, pentru gustări, le poți depozita în recipiente care se închid etanș timp de câteva zile. Mai puțin bananele, mere, pere sau avocado, care se oxidează. Poți, totuși, să le stropești cu zeamă de lămâie, care le poate opri din oxidare.
  • Fructele cu sâmburi – piersicile, caisele, prunele sau nectarinele se depozitează în pungi de hârtie până sunt coapte, apoi mutate în frigider.
  • Strugurii și cireșele – păstrează-le în recipient, la frigider, așa cum le-ai cumpărat, fără să le speli. Spală doar câte știi că vei consuma pe moment.

Comentarii: