Cum află unii pacienți că au diabet, fără analize. Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște a povestit pentru DCNEWS ce i-a spus un pacient că are diabet, fără investigații amănunțite.
„La 1830, A. Bouchardat, un mare clinician francez, a reuşit să identifice glucoza din sânge, colorimetric şi le dădea chiar unor pacienţi o soluţie pe care o turna în urina care-şi schimba culoarea, şi ştia dacă are zahăr în sânge sau nu.
Îmi aduc aminte de cineva din Târgovişte care mi-a spus un lucru foarte interesant. Zice: eu ştiu dacă am diabet sau nu. Bag degetul în urina mea, pun pe limbă, şi văd dacă e dulce.
Într-adevăr, este o metodă prin care unii şi-au descoperit diabetul care nu era cunoscut anterior. În prezent, însă, tehnologia a progresat atât de mult încât au apărut testele. Nu mai vorbesc de pompele de insulină care încearcă să regleze administrarea automată a insulinoterapiei, fără nicio altă intervenţie din afară, decât controalele de bună funcţionare a dispozitivului respectiv.
CITEȘTE ȘI: Planta care este un remediu tradițional pentru diabet: Poate preveni Alzheimer
Progrese tehnologice sunt, dar nici ele nu sunt foarte larg disponibile, pentru că şi costurile lor sunt destul de mari. În unele ţări, în Statele Unite de exemplu, sunt milioane de oameni purtători de pompe de insulină, ei având probabil ca ţară cel mai mare număr de pacienţi diabetici din lume”, a povestit, la emisiunea DC NEWS, prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviște.
Atenție la aceste simptome ale diabetului
Sete excesivă înainte de culcare și nevoia de a urina frecvent pe timpul nopții: Acumularea de glucoză în sânge obligă rinichii să lucreze mai intens pentru a o filtra și elimina cu urina, astfel încât frecvența și nevoia de a urina crește. Și acest lucru implică necesitatea înlocuirii fluidelor și, prin urmare, a setei.
Pierdere în greutate inexplicabilă: aceasta este mai evidentă în diabetul de tip 1 și este adesea însoțită de o senzație de foame.
Simptome de diabet
Oboseală
Creșterea prezenței glucozei în sânge se datorează producției insuficiente de insulină, ceea ce face ca zahărul să pătrundă în celule și să se transforme în energia necesară bunei funcționări a organismului. Dacă nu se produce suficientă energie, apare oboseala. Cu toate acestea, acest lucru se poate datora și altor factori asociați în general cu diabetul: obezitatea, hipertensiunea arterială sau deshidratarea.
Vedere încețoșată
Excesul de glucoză din sânge induce o creștere a pierderilor de lichide din organism, inclusiv a celor care mențin cristalinul umed, ceea ce reduce capacitatea ochiului de a focaliza corect (ochiul uscat). Dacă acest lucru nu este controlat, vasele de sânge care alimentează retina pot fi deteriorate, ducând la retinopatie diabetică și chiar la orbire.
CITEȘTE ȘI: Leguma pe care diabeticii trebuie să o consume: Scade hiperglicemia și nivelul colesterolului
Infecții frecvente
Deși nu se cunoaște cauza exactă, adevărul este că diabetul reduce capacitatea organismului de a elimina agenții patogeni, favorizând apariția infecțiilor. De exemplu, apariția gingivitei sau a parodontitei (roșeața și inflamația gingiilor) este frecventă.
Amorțeală sau senzație de furnicături la picioare
Acesta poate fi începutul neuropatiei diabetice, care este o complicație frecventă a diabetului, din cauza daunelor pe care excesul de glucoză le poate cauza terminațiilor nervoase.
Comentarii: