NUTRITIE SANATATE

Cum pregătim o ceaşcă perfectă de ceai Matcha

Matcha reprezintă cea mai veche varietate de ceai verde din Japonia. Creată în urmă cu peste 800 ani de către călugării budişti Zen ca o băutură care îi ajuta să rămână calmi în timpul orelor lungi de meditaţie, Matcha este cunoscut că fiind cel mai exclusivist, sănătos şi rar sortiment de ceai japonez care conţine un aminoacid rar ce acţionează la baza creierului, generând o stare de relaxare.

CITEȘTE ȘI: Băutura care împiedică celulele canceroase să se înmulțească: Are efect pozitiv și asupra colesterolului mărit

Cum pregătim o ceaşcă perfectă de ceai Matcha

Din ce în ce mai mulţi consumatori devin pasionaţi de acest ceai rafinat, iar tot mai mulţi producători din industria alimentară descoperă potenţialul acestui ingredient.

Treptat, Matcha a devenit materie primă pentru tot mai multe produse: tăiţei, ciocolată, trufe, bomboane, îngheţată, prăjituri, latte, smoothie etc.

Matcha creşte în plantaţii speciale, în zone umbroase, ferite de razele directe ale soarelui.

Spre deosebire de alte tipuri de ceai care sunt lăsate să fermenteze şi să se usuce, acest ceai se pregăteşte în cea mai pură stare a lui, nefiind lăsat la fermentat. Frunzele proaspete sunt uscate imediat după ce au fost culese şi apoi sunt măcinate în mori speciale şi foarte fine din granit, până când devin o pulbere fină de culoarea jadului.

Datorită măcinării fine, Matcha îşi păstrează culoarea verde, având un aspect unic şi păstrându-şi şi proprietăţile naturale de colorant alimentar. În Japonia există doar câteva zeci de cultivatori care deţin secretul producerii acestui ceai delicios.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul care întărește sistemul imunitar și scade colesterolul

Cum pregătim o ceaşcă perfectă de ceai Matcha

Matcha este singura varietate de ceai produsă în mod tradiţional. Principala diferenţa între ceaiul Matcha şi alte tipuri de ceai este că se foloseşte întreaga frunză, nu doar o infuzie. Băutura pe care o veţi savura este chiar un extract de ceai, deoarece frunzele stau în permanenţă în ceaşcă, oferindu-vă un aport mai mare de antioxidanţi, vitamine, minerale şi fibre.

Fierbe apa şi las-o la răcit până în jur de 80°C.

Pregăteşte între timp o sită fină, un tel micuţ, un bol, o ceşcuţă, un instrument de măsură şi evident pudra de Matcha.

Pentru o ceaşcă de ceai pune măsoară şi pune în sită 1,5 linguriţe de pudră pentru fiecare ceaşcă pe care vrei să o prepari.

Cerne uşor pudra în bol. Aşa te asiguri că nu vor exista ulterior cocoloaşe în ceai.

Toarnă cu grijă peste pudra de ceai ~100ml de apă pentru fiecare ceaşcă.

Folosind un tel micuţ amestecă apa cu pudra. Cu încheietura mâinii relaxată încearcă să desenezi literele „M” sau „W” când amesteci. Amestecă 10-15 secunde până ceaiul devine de culoare verde aprins şi formează o uşoară spumă deasupra.

Cu grijă toarnă ceaiul în ceşcuţa de servire.

Comentarii: