LIFESTYLE NUTRITIE SANATATE

Cum pregătim rasolul de porc la cuptor

La început, rețeta de rasol de porc a fost un preparat simplu, gătit în special în timpul iernii, când se sacrificau porcii.

Mai apoi, acesta a început să fie servit nu doar în gospodăriile țărănești, ci și în restaurantele de top din întreaga țară, devenind unul din simbolurile bucătăriei românești tradiționale.

Rasolul de porc la cuptor este perfect pentru o masă de sărbătoare alături de cei dragi.

CITEȘTE ȘI: Cine TREBUIE și cine NU TREBUIE să mănânce carne de porc – Exquis

Cum pregătim rasolul de porc la cuptor

Ingrediente:

  • 1 rasol de porc
  • 700 ml apă
  • 50 ml de ulei de măsline
  • 200 ml de bere blondă
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 linguriță de piper boabe
  • 2 cuișoare
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 4 linguri de sare
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță de boia iute
  • coriandru uscat
  • chimion uscat
  • câteva frunze de cimbru proaspăt

CITEȘTE ȘI: Reguli de bază pentru cumpărăturile de Sărbători: Cum alegi carnea proaspătă de porc, pui sau vită – Exquis

Cum pregătim rasolul de porc la cuptor

Mod de preparare:

Pentru început, vom prepara marinada. Amestecă apa cu boabele de piper, sarea, zahărul, foile de dafin, cățeii de usturoi și cuișoarele, apoi pune oala pe foc până când începe să fiarbă.

Rasolul de porc se va pune într-un recipient și se va cresta în 2-3 locuri, pe ambele părți.

Ulterior, dă oala deoparte, iar când s-a răcit, adaugă berea și toarnă tot amestecul în recipientul cu rasolul de porc.

Dă totul la frigider până ziua următoare, în așa fel încât aromele să se întrepătrundă.

Scoate ziua următoare carnea de porc marinată și usuc-o folosind o hârtie absorbantă.

Pisează un cățel de usturoi și amestecă-l cu boiaua, coriandrul, chimionul, uleiul de măsline și frunzele de cimbru.

Unge apoi rasolul de porc pe toate părțile cu acest amestec și dă din nou carnea la frigider pentru alte 2-3 ore.

Pune rasolul de porc la cuptorul preîncălzit la 220 °C pentru aproximativ 30 de minute, apoi acoperă tava termorezistentă cu o folie de aluminiu și scade temperatura cuptorului la 150 °C.

Lasă rasolul de porc la cuptor pentru încă 2 ore. După acest timp, îndepărtează folia de aluminiu și dă din nou cuptorul la 220 °C pentru alte 30 de minute.

Ocazional poți unge carnea cu uleiul din tavă, cu ajutorul unei pensule.

Acum rețeta de rasol de porc la cuptor este gata și poate fi servit alături de garniturile tale preferate, cum ar fi cartofii la cuptor.

Comentarii: