Epidemia de coronavirus se răspândește îngrijorător și este indicat să purtăm mască medicală de protecție oriunde ieșim în spațiu public. Masca este, deocamdată, singura noastră soluție să ne protejăm cât putem mai bine. Dar aceasta trebuie să fie cu adevărat de calitate. Iată ce teste poți să faci acasă pentru a vedea dacă masca ta te protejează cu adevărat de coronavirus!
Poartă mască medicală în orice spațiu public, chiar și pe străzile mai puțin circulate. Să nu uităm că aerosolii încărcați de virusuri și microbi, după ce a strănutat pe stradă un bolnav de Covid-19 contagios, rămân în aer ore bune și tu îi poți inhala, dacă nu porți mască. Sunt deja numeroase studii care demonstrează că riscul de a te infecta cu noul coronavirus scade sub 30% când porți mască și tu, și cei din jurul tău.
Masca medicală este de unică folosință și pentru mulți dintre noi reprezintă o cheltuială apăsătoare. Sigur că ne putem face măști din materiale dense de bumbac, dar cea mai bună protecție o are masca medicală. Dar și aceasta trebuie să respecte anumite norme pentru a fi cu adevărat eficientă. Altfel, o purtăm degeaba.
Cum testezi o mască medicală recent cumpărată
Testul cu apă
Dacă nu ești sigură de calitatea măștii, primul test pe care îl poți face este cel cu apă. Pune masca pe un șervețel, cu partea albă în sus și toarnă apă dintr-o cană. Dacă apa nu trece prin mască să ajungă la șervețel, este o mască de calitate, care te va proteja câteva ore, până se înmoaie țesătura de la aburii respirației, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Verificarea celor 3 straturi
Nu uita că o mască medicală de calitate trebuie să fie realizată din 3 straturi, toate din materiale pe bază de polimeri, cu o țesătură anume, densă și totuși permeabilă, care împiedică trecerea picăturilor de umezeală.
Stratul alb și stratul albastru sunt amândouă realizate din fibre sintetice hipoalergenice. La mijloc, este un alt strat din polimeri cu rol de filtru.
Pe eticheta măștilor trebuie să găsești informații despre cele trei straturi de protecție și să fie menționat faptul că filtrul măștii are o eficiență de minimum 95%, așa cum o cer standardele internaționale.
Testul cu foc, un test în plus să verifici orice mască medicală
Dacă sacrifici un mască medicală pentru a verifica cele trei straturi din care este realizată, poți testa stratul de la mijloc, care are rolul de filtru cel mai important.
În cazul măștilor de calitate, acest strat din mijloc este realizat din materiale dense, pe bază de polimeri. Dacă îi dai foc cu o brichetă, acesta se topește ușor, dar nu ia foc să ardă cu flacără.
Materialul care ar arde imediat, cu flacără, ar putea fi făcut din hârtie banală și nu mai are rolul de protecție pe care îl are o mască de calitate. De cele mai multe ori, măștile medicale contrafăcute sunt realizate din hârtie vopsită și imprimată astfel încât să imite materialele impermeabile ale măștilor bune.
Nu uita!
O mască medicală eficientă reține peste 96% din microbii cu dimensiunea mai mică de un micron, așa cum sunt virusurile gripale și coronavirusurile.
O mască realizată din materiale dense de bumbac sau poliester poate reține până la 70% din microbii cu care vii în contact.
Portă mască medicală! Îți va salva sănătatea și viața!
Comentarii: