Mai puțin de jumătate (44%) dintre românii cu vârste peste 18 ani sunt normoponderali, în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi și 5% subponderali, relevă un sondaj de opinie recent realizat la nivel național de compania de cercetare de piață ISRA Center.
„Deși datele la nivel european reflectă o situație relativ bună pentru români în ceea ce privește normoponderalitatea, realitatea arată că, în conformitate cu distribuția populației în funcție de Indicele Masei Corporale (IMC), doar 44% dintre românii peste 18 ani sunt normoponderali, în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi și 5% subponderali”se arată într-un comunicat de presă transmis de ISRA Center.
Numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 35 de ani
Numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 35 de ani. ”Se observă astfel că peste vârsta de 55 de ani doar 3 din 10 români au o greutate normală, în timp ce două treimi sunt supraponderali sau obezi” arată același studiu.
După Brexit, o nouă polemică zguduie societatea. VEZI de ce la a pornit totul!
Antidoturi naturale pentru dezechilibrele hormonale
Potrivit sursei citate, există o corelație „evidentă” între educație și obezitate. Astfel, dacă în cadrul populației cu educație scăzută ponderea persoanelor obeze este de 21%, în rândul celor cu studii superioare procentul acestora scade până la 12%.
Același studiu arată că majoritatea românilor (51%) cred că au o greutate normală, în timp ce 4 din 10 consideră că greutatea lor este mai mare decât ar trebui.
Percepția asupra propriei condiții fizice nu este întotdeauna obiectivă
Astfel, 23% dintre românii ce își descriu propria greutate între limitele normale sunt, de fapt, supraponderali sau obezi conform Indicelui de Masă Corporală.
Adormi greu? Te trezești noaptea? Iată la ce boli GRAVE ești expus/ STUDIU
Stai mult la CALCULATOR? Iată ce posturi trebuie să eviți!
„Doar 39% dintre români verifică de fiecare dată aportul caloric atunci când aleg un nou produs. Condiția fizică a unei persoane nu modifică acest comportament, rezultatele fiind similare în cazul populației supraponderale sau obeze. De altfel, 3 din 10 români nu verifică niciodată descrierea calorică a unui produs cumpărat pentru prima oară și 2 din 10 verifică acest aspect în mai puțin de jumătate dintre ocazii”, mai indică studiul preluat de Agerpres.
Totodată, cercetarea ISRA Center relevă că 3 din 10 români au crescut consumul de fructe sau legume și 4 din 10 au diminuat consumul de zahăr sau dulciuri.
Conform sondajului, 9% dintre cei chestionați au renunțat la zahăr și alte alimente — carnea de porc nu mai face parte din alimentația a 5% dintre români, la alimentele prăjite au renunțat 9%, iar 5% nu mai consumă sare.
ASTA nu o știai! De ce este OBLIGATORIU ca morții să fie îngropați la 2 metri sub pământ
A făcut-o LATĂ! Cum s-a prezentat premierul Grindeanu la întâlnirea cu Prințul Charles
„Se observă așadar că 18% dintre persoanele obeze au renunțat la zahăr, în timp ce doar 5% dintre cei din grupul normoponderal au luat aceeași decizie. (…) În ultimii 3 ani alimentația a 18% dintre români s-a schimbat și în privința includerii mai multor alimente bio/eco în meniu. 37% dintre români cumpără produse din agricultura ecologică cel puțin o dată pe săptămână și doar 16% exclud aceste produse din coșul de cumpărături. Procentul include produsele ambalate sau neambalate, indiferent de sursa cumpărăturilor, supermarket, piață agroalimentară sau alți furnizori”, arată aceeași sursă.
Studiul a fost realizat în perioada 17 februarie — 8 martie pe un eșantion de 1.005 respondenți, reprezentativ la nivel național pentru populația din România, cu vârsta peste 15 ani. Marja de eroare este de ą3,1% la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul unui chestionar cantitativ, prin metoda interviurilor telefonice.
Foto: Instagram.com
Comentarii: