Alimente benefice pentru ficat! Ficatul are un rol esențial pentru sănătatea întregului corp, având în vedere că îndeplinește, în combinație cu alte organe, peste 500 de funcții – de la producția sucului biliar și administrarea nivelului de energie și hormoni până la eliminarea toxinelor din organism.
Se spune despre acest organ că funcționează ca o uzină activă în corp și că niciun alt organ nu îi poate prelua funcțiile.
Mai mult de atât, ficatul are și o capacitate uimitoare de autoregenerare, producând celule sănătoase în locul celor care au fost distruse, dar acest lucru nu înseamnă că se poate abuza de puterile pe care le are.
E vital sa ai grija de ficatul tau!
Ce poate dauna bunei functionari a ficatului:
- Prea mult alcool
- Fumatul
- Doze mari de vitamina A
- Mancarea grasa
- Prea multa mancare (prea multe calorii) si obezitatea
- Prea multa sare
- Hepatita
- Diabetul
- Istoricul familial de boala hepatica
Alimente care pot ajuta ficatul sa se regenereze
Asa cum am spus, ficatul are rolul de a procesa toate substantele pe care le ingeram. Si daca vrem sa avem un ficat sanatos, e bine sa cunoastem alimentele, plantele care ajuta ficatul sa se regenereze si sa functioneze in parametrii optimi cat mai mult timp
Banane
Bananele contin oligozaharide, un prebiotic care hraneste bacteriile bune din intestin. Aceasta fibra scade nivelul de trigliceride din ficat, ajutandu-l sa se regenereze mai usor, potrivit doctorulzilei.ro
CITEȘTE ȘI: Vitamina care ajută la tratarea ulcerului – Protejează plămânii, ficatul și rinichii
Ghimbirul
Aceasta radacina are multe benefici pentru sanatate, dar cand vine vorba de ficat, ghimbirul ajuta la regenerarea ficatului in cazul daca afectiunea acestuia este cauzata de icter sau de blocaj biliar.
Cartof dulce
Aceasta leguma plina de amiton a fost oferit unor soricei din de 7 saptamani care sufereau de problemele de ficat subacute datorate alcoolului, iar rezultatele au fost uimitor de favorabile
Turmericul
Tuemricul previne afectiunile ficatului cauzate de excesul de fier, de excesul de alcool, datorate blocajului biliar sau a expinerii la anumite chimicale.
Ciulin de lapte
Ciulinul de lapte este cunoscut pentru abilitatile sale de vindecare a ficatului datorate flavonoidelor.
Ciulinul de lapte are activitati antioxidante si antifibrocitice care reduc cantitatea de grasime din ficat.
Papadie
Aceasta planta are utilizari medicinale uimitoare. De fapt, este un potential diuretic si are activitati antioxidante si poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic care contribuie la bolile de ficat.
Uleiul de seminte negre
Uleiul de seminte negre protejeaza impotriva stresului oxidativ, astfel ca ajuta ficatul sa nu fie la fel de afectat de problemele cauzate de chimicale si toxine.
Legumele crude
Legumele crucifere, citricele si uleiul de seminte de ras, toate au beneficii chemopreventine si sunt benefice pentru ficat.
Vitamina E
Vitamina E este benefica pentru non-diabetici si previne afectiunile ficatului cauzate de anumiti factori de risc precum diabet sau obezitate.
Carenţele de vitamina E pot apărea în caz de afecţiuni hepatice, renale, anumite tipuri de cancer etc şi se manifestă prin: anemie, acne, greaţă, afecţiuni cardiovasculare, hepatice şi gastrointestinale, diaree, impotenţă sexuală, leziuni ale aparatului genital feminin şi masculine, oboseală musculară şi scăderea masei musculare, mers instabil, pierderea reflexelor.
Consuma ficat
Da, pentru a-ti mentine ficatul sanatos, consuma.. ficat! Acest organ contine toate ingredientele de care are nevoie organismul tau sa fie sanatos. Pentru cele mai bune rezultate, alege ficatul de vita crescuta cu iarba organica si nu manca mia mult de 2 portii pe saptamana.
Fulgi de ovăz
Consumul de fulgi de ovaz este o modalitate usoara de a incorpora fibre in alimentatia ta zilnica, fibre care sunt un instrument important pentru digestie.
Fulgii de ovaz contin beta-glucani, un tip de fibre care sunt extrem de active biologic in corp, avand rol antitumoral, anti-inflamatoriu, anti-obezitate, anti-alergic, anti-osteoporotia si imunomodulator (conform unui studiu din 2017).
Acesti compusi din fulgii de ovaz contribuie la reducerea cantitatii de grasime depozitata in ficat, protejand acest organ. Alege fulgi de ovaz integrali, care nu contin adaos de zahar.
Fructe de padure
Fructele de padure inchise la culoare – ca afinele, zmeura si merisoarele – contin antioxidanti (polifenoli) care pot proteja ficatul. O cercetare de specialitate din 2014 sugereaza ca un consum regulat de fructe de padure poate stimula sistemul imunitar si poate preveni fibroza hepatica.
Comentarii: