NUTRITIE SANATATE

Cum să bei cafeaua dacă ai dureri de stomac: La ce să ai grijă

dailyenterpriser.com

Cafeaua poate provoca crize dureroase generate de creșterea acidității și gastrită la persoanele care au deja această afecțiune, însă nu consumul în sine este responsabil de etiologia bolilor digestive. Fiind însă o băutură acidă, consumul în exces de cafea poate deteriora mucoasa stomacului și poate provoca inflamația acesteia.

Acidul din cafea provoacă un dezechilibru în mediul acid stomacal deoarece stimuleaza glandele apocrine să secrete mai mult suc gastric, cum ar fi acidul clorhidric și stimulează contracțiile în stomac și intestine. În felul acesta, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol, alături de o țigară, cafeaua dăunează mucoasei stomacului și provoacă inflamații, agravând afecțiuni precum gastrita, reflux gastroesofagian și ulcerul.

Ce este gastrita?

Gastrita este inflamația mucoasei gastrice, generate fie de infecția cu bacteriile numite Helicobacter Pylori, fie de consumul exagerat și îndelungat de analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene. Persoanele mai în vârstă sunt susceptibile la gastrită datorită sistemului lor imunitar mai slab, potrivit doc.ro. Anumite condiții de sănătate pot determina, de asemenea, o persoană să aibă un sistem imunitar slăbit, indiferent de vârsta sa.

O cauză genetică poate predispune la gastrită din cauza anomaliilor specifice. Persoanele care iau medicamente AINS care ajută la tratarea durerilor din artrită sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta gastrită.

Persoanele care fumează, beau alcool și băuturi acide sunt, de asemenea, predispuse la apariția gastritei. Stresul poate provoca, de asemenea, stimularea de acizi gastrici, prin sistemul neurovegetative, care favorizează afecțiunea.

Gastrita și ulcerul se manifestă prin simptome specifice cum ar fi pirozisul – arsura epigastrică – arsură în capul pieptului, greață, pierderea poftei de mâncare, indigestie și probleme abdominale.

CITEȘTE ȘI: Cât de periculos este să folosești cafea stricată? Experții ne învață să recunoaștem cafea alterată

Băuturile cu un ph crescut și conținut de cofeină exacerbează aceste simptome, pe când cele cu un pH neutru precum apa, multe dintre ceaiuri, sucurile pe bază de pere, banana, laptele și supele sunt opțiuni mai bune.

Cum declanșează gastrita cofeina și acizii din cafea?

Acidul din cafea crește secrețiile gastrice, cum ar fi acidul clorhidric, iar pe de alta parte, cofeina stimulează sistemul nervos producând un hormon numit adrenalină. Sistemul nervos stimulează mucoasa tractului gastro-intestinal și provoacă astfel disconfort, simptome gastrointestinale dureroase, crampe și balonare.

Se poate consuma în gastrită cafeaua decofeinizată?

Cafeaua decofeinizată are foarte puțină cofeină în comparație cu cafeaua obișnuită. Cu toate acestea, conținutul de acid al cafelei decofeinizate este același cu cafeaua obișnuită, PH-ul fiind de aproximativ 5, care este suficient de acid. Dacă stomacul dumneavoastră suferă deja de gastrită cauzată de aceeași bacterie care cauzează ulcere, cunoscute sub numele de Helicobacter Pylori și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), atunci trebuie să evitați și cafeaua decofeinizată, dar și băuturi răcoritoare carbogazoase și mare parte din sucurile de fructe, pentru a preveni agravarea gastritei, dar și ceai negru bogat în cofeină.

Cum să preveniți disconfortul generat de cafea daca aveți gastrită?

Nu fiecare cafea este la fel, iar nivelurile de acid tind să varieze. Acizii primari sunt N-metilpiridiniu (NMP), acidul clorogenic și N-alcanoil-5-hidroxitriptamidele (C5HT). Când vă alegeți cafeaua, optați pentru cele cât mai puțin acide. Boabele de cafea arabica și cafeaua venezueleană sunt recunoscute ca avand un conținut mai scăzut de acid.

Desi pare contraintuitiv, cafeaua foarte prăjită (dark roasted) are mai puțin acid în comparație cu cea puțin sau mediu prăjită (mild roasted).

Compusul chimic N-metilpiridiniu (NMP) poate oferi câteva indicii despre modul de preparare a unei cafele care nu aduce disconfort la stomac.

Unele studii publicate în 2014 au constatat că cafeaua care conține concentrații mai mari de NMP determină secreția de mai puțin acid gastric, ceea ce înseamnă că există un nivel mai scăzut de sucuri gastrice care să provoace simptome de arsuri la stomac.

Studiul din 2014 a arătat că o cafea prajită mai intens, în comparație cu cea prajită mediu, prezinta un conținut mai crescut de NMP și unul mai scăzut de acid clorogenic, ceea ce o face mai ușor de suportat pentru stomacul celor cu gastrite.

Acizii clorogenici pot fi vinovații

Alți compuși din cafea studiați pentru efectele lor asupra acidului din stomac includ (β) N-alcanoil-5-hidroxitriptamide (C5HT) și acizi clorogeni (CGA).

Studiul din 2014 a arătat că, atunci când conținutul de NMP din cafea a fost mai mare și conținutul de C5HT și CGA a fost mai mic, a fost semnalată mai puțină aciditate stomacală produsă la participanții din studiu.

Deci, deși NMP este un compus cheie în căutarea unei cafele care nu provoacă simptome, prezența C5HT și CGA în concentrații mai mici are, de asemenea, un efect. Cea mai bună combinație pentru a găsi o cafea potrivită pentru stomac va fi una mai scăzută în acizi clorogeni și mai mare în NMP.

Deoarece acidul clorogenic este legat de o proteină, acesta nu mai are cum să stimuleze creșterea acidității, deoarece este mai puțin biodisponibil .

Optați pentru cafeaua rece

De asemenea, încercați să consumați cafeaua cât mai puțin fierbinte. Cafeaua călduță, rece sau chiar în amestec cu gheață (n.r. ice coffee), prezintă mai puțini compuși activi și acizi dizolvați, ceea ce înseamnă că va irita mai puțin stomacul.

CITEȘTE ȘI: Sănătate într-o ceașcă de cafea: Condimentul care îi dă un gust aparte – Protejează inima și reduce riscul de cancer

Adăugați lapte

Laptele poate reduce nivelul acidului din cafea. Dacă sunteți tolerant la lactoză, adăugarea de lapte în cafea va ajuta la combaterea nivelului de acid al cafelei. Proteinele găsite în lapte sunt α-cazeină, β-cazeină, κ-cazeină, α-lactalbumină și β-lactoglobulină care se leagă de acidul din cafea și îl inactivează. Deoarece proteinele și acidul clorogenic formează un compus, biodisponibilitatea acidului scade. Prin urmare, acidul nu va putea interacționa cu mucoasa.

NU bea cafea pe stomacul gol

Este important să nu bei cafea fierbinte pe stomacul gol. Încearcă să bei macar un pahar cu apă amestecată cu suc de lămâie înainte de a bea o cafea.

Dar dacă toate aceste soluții nu au putut fi realizate, este mai bine să vă începeți dimineața cu o cană de ceai verde, care este mai prietenos pentru mucoasa stomacului și este potrivit pentru sănătatea intestinului.

Comentarii: