Cum să consumi morcovii pentru a avea parte de toate vitaminele pe care le conțin. Nutriționistul Evgeny Arzamastsev a explicat ce beneficii aduc morcovii organismului și cum să îi consumăm corect.
Leguma ieftină are și unele contraindicații. Nutriționistul Arzamastsev a spus cum este mai sănătos să mănânci morcovi – proaspeți sau după tratament termic. Potrivit expertului, totul depinde de scopul pentru care este utilizată leguma. În special, morcovii mențin sănătatea orală – în acest scop este de preferat să le mâncați proaspete.
Cum să consumi morcovii pentru a avea parte de toate vitaminele pe care le conțin
„Atunci când este consumată proaspătă, această legumă masează în mod natural gingiile și îmbunătățește alimentarea cu sânge a țesuturilor și pulpei dintelui”, a împărtășit medicul într-o conversație.
CITEȘTE ȘI: Consumul morcovilor în fiecare zi este este un beneficiu pentru susținerea sistemului imunitar
Dr. Arzamastsev a reamintit că morcovii sunt o sursă excelentă de provitamina A, care este adesea numită și „vitamina tinereții”. Această substanță întărește eficient sistemul imunitar, are un efect pozitiv asupra proceselor metabolice și asupra stării pielii.
„Dacă aveți nevoie de vitamina A, este mai bine să mâncați morcovi într-o formă tratată termic: în acest fel, substanța este mai bine absorbită. Dar nu este recomandat să prăjiți morcovii, deoarece unele dintre vitamine sunt distruse”, explică expertul.
Morcovi fierți
În timpul tratamentului termic, membranele celulare ale morcovilor se înmoaie, ceea ce facilitează absorbția betacarotenului. Atunci când este fiert, nu conține fibre vegetale grosiere, iar acestea sunt mai bine absorbite de organism. De aceea, morcovii fierți sunt recomandați să fie incluși în dieta persoanelor în vârstă, precum și a celor care au probleme cu tractul digestiv.
Morcovii se fierb într-o cantitate mică de apă, sub un capac. Dacă apoi îi răzuiți sau îi tocați mărunt, gradul de absorbție al acestora crește. Iar dacă asezonați morcovii fierți și rași cu legume sau ulei, organismul va primi mai mult caroten, deoarece provitamina A este o substanță liposolubilă și este absorbită doar cu ajutorul grăsimilor.
Morcovii proaspeți
Nutriționistul adaugă că morcovii oferă organismului fibre și fibre dietetice, care îmbunătățesc starea microflorei intestinale și stimulează digestia. Morcovii proaspeți sunt deosebit de potriviți pentru acest scop. În același timp, dacă o persoană are probleme cu tractul gastrointestinal, boli intestinale cronice, este necesar să se consume legume prelucrate termic pentru a nu provoca exacerbări.
Dr. Arzamastsev precizează că, în absența contraindicațiilor, morcovii pot fi consumați zilnic. De asemenea, el subliniază un fapt puțin cunoscut: această legumă conține mult potasiu, ceea ce o face extrem de benefică pentru sistemul cardiovascular. Persoanele cu diabet și obezitate trebuie să fie atente cu consumul de morcovi. În primul rând, morcovii fierți și înăbușiți sunt contraindicați pentru ei, deoarece după tratamentul termic indicele lor glicemic crește brusc.
Proprietăți utile ale morcovilor
Consumul regulat de morcovi va ajuta la reducerea nivelului de colesterol și va preveni apariția unor boli precum ateroscleroza, accidentul vascular cerebral și atacul de cord. Morcovii sunt surse bogate de potasiu, care este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că dilată vasele de sânge, crescând astfel fluxul sanguin și îmbunătățind circulația. O altă substanță sănătoasă pentru inimă, cumarina, se găsește, de asemenea, în morcovi. Aceasta ajută la reducerea hipertensiunii și protejează sănătatea inimii.
Vitamina C, prezentă în compoziția acestei legume rădăcinoase, este un antioxidant care oferă protecție directă proteinelor, lipidelor, ADN-ului și ARN-ului de efectele nocive ale radicalilor liberi.
CITEȘTE ȘI: Modul neștiut prin care morcovii ajută la slăbit
Morcovii conțin o cantitate mare de fibre, care este unul dintre cele mai importante elemente pentru menținerea unei digestii sănătoase. Aceasta reduce riscul de constipație și protejează intestinele și stomacul de diverse boli grave.
Consumul de morcovi stimulează salivarea, care ajută la combaterea bacteriilor care duc la apariția cariilor dentare și a halitozei (respirația urât mirositoare).
Vitamina A conținută în această legumă hrănește și hidratează eficient pielea. Substanțele benefice ale legumei rădăcină sunt adesea folosite în cosmetică. Supa de morcovi este un remediu excelent pentru diaree.
Comentarii: