Cum să îți refaci ficatul după sărbători: 7 recomandări ale unui medic. După consumul abundent de alimente bogate în calorii în timpul sărbătorilor, ficatul lucrează la limită. Consumul de alcool este, de asemenea, de vină pentru acest lucru. Situația este complicată în cazul persoanelor care suferă de boli cronice și iau medicamente. Candidatul la Științe Medicale, gastroenterologul Vladimir Loginov a spus cum să refacem organul după sărbători.
Cum să îți refaci ficatul după sărbători
Medicul oferă șapte sfaturi simple, dar eficiente pentru a îmbunătăți funcția hepatică:
Alimentație adecvată
Creșteți consumul de legume și fructe proaspete bogate în antioxidanți: de exemplu, broccoli, spanac, fructe de pădure. Includeți în dieta dumneavoastră cereale integrale, proteine slabe (pește, pui, leguminoase) și grăsimi sănătoase (avocado, nuci).
Hidratare
Beți suficientă apă (cel puțin 1,5-2 litri pe zi) pentru a vă menține hidratați și a elimina toxinele.
CITEȘTE ȘI: Care este cea mai bună brânză pentru ficat și colesterol
Limitați alcoolul
Reduceți la minimum sau eliminați complet alcoolul din dieta dvs.
Activitatea fizică
Exercițiile fizice regulate vă vor ajuta să vă îmbunătățiți metabolismul și să mențineți sănătatea ficatului.
Renunțați la obiceiurile proaste
Evitați fumatul și consumul excesiv de cofeină.
Suplimente și ierburi
Luați în considerare utilizarea ciulinului de lapte și a altor ierburi cunoscute pentru proprietățile lor de susținere a ficatului, dar numai după consultarea unui medic.
Somn regulat
Asigurați-vă că dormiți suficient pentru a vă reface organismul.
Funcția ficatului
Ficatul este un organ vital al corpului uman care este responsabil pentru o serie de funcții care susțin metabolismul, imunitatea, digestia, detoxifierea, stocarea vitaminelor și alte funcții.
Procesarea nutrienților din alimente. Sistemul digestiv începe imediat să descompună alimentele pe care le consumăm. Nutrienții intră în fluxul sanguin și apoi în ficat, care îi procesează în funcție de nevoile organismului. În mod normal, ficatul stochează unele substanțe nutritive într-o formă pe care organismul o poate utiliza pentru energie rapidă. Restul vor fi folosite pentru a produce alte substanțe chimice importante.
Producția de bilă
Acest lichid gros ajută la digerarea alimentelor, în special a grăsimilor, pe măsură ce acestea trec de la stomac la intestine. Bila este produsă în ficat, dar stocată în vezica biliară. Atunci când o persoană mănâncă o masă bogată în grăsimi, organismul utilizează rezerva sa de bilă pentru a descompune grăsimile.
Îndepărtarea toxinelor din sânge
Tot sângele din organism trece prin ficat, unde sunt eliminate substanțele nocive, cum ar fi toxinele. Ficatul metabolizează multe medicamente și alcool și, de asemenea, ajută la eliminarea altor toxine, cum ar fi celulele deteriorate, proteinele și hormonii vechi. Acesta transformă amoniacul (un produs secundar al metabolismului proteinelor) în uree, care este excretată de rinichi.
Producția de proteine
Ficatul controlează sinteza a aproape toate proteinele plasmatice din organism, câteva exemple incluzând albumina, globulinele de legare, proteina C, proteina S și toți factorii de coagulare intrinseci și extrinseci.
Metabolismul carbohidraților
Ficatul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin stocarea excesului de glucoză sub formă de glicogen și prin transformarea glicogenului înapoi în glucoză atunci când este necesar.
Metabolismul lipidelor
Ficatul sintetizează și reglează trigliceridele, colesterolul și alte lipide.
Ficatul stochează substanțe nutritive esențiale precum vitaminele (A, D, E, K), mineralele și glicogenul.
Ficatul joacă un rol în funcția hormonilor tiroidieni ca loc de deiodinare a T4 în T3.
Organul metabolizează și reglează diverși hormoni, inclusiv insulina, glucagonul și hormonii sexuali. Acesta descompune globulele roșii vechi sau deteriorate, reciclându-le componentele. Ficatul are capacitatea de a regenera țesutul deteriorat, permițându-i să se recupereze după leziuni sau anumite boli.
CITEȘTE ȘI: Mai tare decât cafeaua: Băutura care scade glicemia și curăță ficatul
Semne timpurii ale hepatitei și ale altor boli hepatice
Semnele timpurii ale bolilor hepatice pot varia și, cel mai important, adesea în stadiile incipiente ale bolii, pacienții pot să nu prezinte niciun simptom vizibil. Unele semne timpurii comune ale bolii hepatice la femei și bărbați includ următoarele
- slăbiciune generală a organismului;
- amărăciune în gură (în special dimineața);
- o senzație de greutate sau de plenitudine în partea dreaptă sub coaste.